Premijerom predstave “Nema me” GKM-a Vitez započinju 5. Dani hrvatskog kazališta u BiH

Gradsko kazalište mladih (GKM) Vitez ove će nedjelje, 5. srpnja 2020. godine u 20 sati izvesti premijeru predstave “Nema me”. Ovom predstavom započinju 5. Dani hrvatskog kazališta u BiH, koje organizira GKM Vitez. 

Predstava će biti odigrana u Kazališnoj dvorani Vitez, a iz GKM-a Vitez su pozvali na poštivanje mjera i naredbi koje su donijele nadležne insituacije, radi zdravlja svih nas. 

“Ovogodišnji Dani hrvatskog kazališta bit će u malo reduciranom izdanju. Prinuđeni smo gotovo svakodnevno pratiti zdravstvenu situaciju na području naše županije, ali i BiH pa i zemalja okruženja, te sukladno tomu i prilagođavati program i sadržaje. Ipak, sigurni smo da će publika uživati u ponuđenim predstavama. Igranje predstavu “Nema me”, kojom otvaramo ovaj naš mali jubilej posvetit ćemo našoj Kristini Lovrinović, koja je prije točno tri godine preminula u svojoj sedamnaestoj godini života”, kazao je u najavi 5. Dana hrvatskog kazališta u BiH Ivan Sajević, voditelj GKM Vitez.  

Predstava “Nema me” istražuje i propituje odnos pojedinca i mase. Pojedinac prikazuje žrtve otmice, nasilja, medijskog linča, emotivne manipulcije, inertne birokracije kojima su “vezane ruke”. Pojedinac, u ovom slučaju, nemoćan je izboriti se protiv nemilosrdnog društva u cjelini. S druge strane, društvo zbog vlastite superiornosti tlači, ponižava, omalovažava, ignorira, zastrašuje, obeshrabruje, diskreditira pojedinca, odnosno žrtvu. 

Predstavu je režirao Marko Mirković, a rađena je kroz istraživanje i adaptaciju teksta “Ja ili neko drugi” Maje Pelević. 

U predstavi igraju: Leona Blaž, Franko Bralo, Monika Maros, Luka Baškarad, Minela Salkić, Robert Šafradin, Ines Pavlović, Ivan Žuljević, Sara Šantić, Nikola Lujić, Sunčica Strukar. Tehnička potpora je Elena Stojak, asistent režije Bruno Grebenar, izvršni producent Ivan Sajević, a grafičku pripremu potpisuje Borislav Sučić. 

Financijsku potporu ovogodišnjim Danima hrvatskog kazališta u BiH pružili su Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa ŽSB I Federalno ministarstvo kulture i športa. Iz GKM-a Vitez uputili su i zahvalu Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i Vladi Republike Hrvatske, uz čiju pomoć je u značajnoj mjeri obnovljena Kazališna dvorana Vitez.