Premijera predstave GKM-a Vitez “Carevo novo ruho” otvara 3. Dane hrvatskog kazališta u BiH

Gradsko kazalište mladih Vitez organizator je 3. Dana hrvatskog kazališta u BiH, koji ove godine započinju premijerom predstave za djecu “Carevo novo ruho”. 

„Carevo novo ruho“ jedna je od onih priča koje se podjednako obraćaju djeci i odraslima. Prošlo je i više od jednog stoljeća od kad je nastala ova Andersenova bajka. Naime, ova bajka je djeci zanimljiva upravo zbog toga što dijete ima ulogu superiornog lika u njoj. Odrasli vrlo često, zbog straha od ugroženosti njihovog položaja u društvu, pristaju na razne predodžbe stvari i događaja koje im se plasiraju kao jedina istina. Međutim, djeca naivno i čisto progovaraju o stvarima točno onako kako ih oni vide.

Bez obzira što je bajka tako davno napisana, možemo je preslikati u bilo koje današnje društveno uređenje. To je zapravo bajka koja pokazuje kako je lako zalutati ako nemamo čvrtih uporišnih točaka za orijentaciju pa dopustimo da nam lažni autoriteti (bez obzira koju funkciju obavljali) kroje sudbinu.

Od svih carevih odijela, ovo je imalo najveći uspjeh.

Dani hrvatskog kazališta u BiH bit će prilika za razmjenu kulturnih dostignuća, ali i međusobno povezivanje i planiranje narednih projekata i zajedničkih aktivnosti kazališnih skupina iz ovih 6 gradova. Jedan od osnovnih ciljeva je njegovanje i očuvanje kulturnog i jezičnog izričaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, a napose zemljama u kojima su Hrvati nacionalna manjina. Jedan od ciljeva suradnje je svakako i povećanje mobilnosti i upoznavanja mladih iz navedenih država, kao i upoznavanje sa kulturom Hrvata iz različitih sredina i država.

Predstavu je dramatizirala i režirala Mirna Mišković. U predstavi igraju Bruno Grebenar, Ana Gabrić, Nikola Matković, Mirna Mišković, Anja Stipinović i Ognjen Stojak. Autor glazbe je Alojz Čakarić, na tehnici je Nataša Krišto, izvršni producent predstave je Ivan Sajević, a grafičko oblikovanje potpisuje Borislav Sučić.

Predstava se igra u nedjelju, 3. lipnja, s početkom u 19,00 sati. Cijena ulaznice je 3 KM.