Premijer Zoran Milanović posjetio Lašvansku dolinu

Hrvatska bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, je institucija, građena sredstvima Republike Hrvatske u koju ćemo i dalje ulagati. Jer, ova je bolnica, njezina uloga i važnost, i više od uloženog novca za Hrvate s ovoga područja ali i za druge građane koji na ovom prostoru žive.

Iznosi koji su potrebni za održavanje neophodna razina opremljenosti i funkcionalnosti, za Hrvatsku su relativno mali, a jako puno znače za ovu bolnicu, za njezine uposlenike, pacijente i cijelo ovo područje, kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović nakon što je u utorak posjetio ovu uglednu zdravstvenu ustanovu i razgovarao s ravnateljem primariusom dr. Velimirom Valjanom i njegovim suradnicima.

Milanović je prilikom dolaska u bolnicu od prisutnih uposlenika pa i pacijenata dočekan toplim pljeskom, a obilasku bolnice i razgovorima prisutni su bili i visoki dužnosnici političke i izvršne vlasti sa srednjobosanskog područja. Predvodili su ih Nikola Lovrinović, zamjenikom predsjednika HDZ-a BiH, Josipo Kvasina, predsjedateljem srednjobosanske županijske Skupštine, Nikola Grubešić, ministrom zdravstva u županijskoj Vladi i sa Ilija Nakić, umirovljenim generalom HVO-a.

Ovom prilikom brojnim novinarima obratio je i ravnatelj Bolnice primarius dr. Velimir Valjan kazavši kako je Republika Hrvatska do sada u ovu bolnicu uložila više od 95 milijuna KN a pomoć će se i nastaviti financiranjem izgradnje šeste lamele bolnice koja je nužna potreba zbog manjka liječničkog prostora i drugih rastućih potreba. Ovom prilikom ravnatelj Valjan je uputio zahvalu Vladi Republike Hrvatske i svim njezinim građanima na pomoći bez koje ova bolnica, na visokoj medicinsko-stručnoj razini, nikako ne bi mogla funkcionirati.

Tijekom dana premijer Milanović u pratnji hrvatskog veleposlanika u BiH, Ivana Del Vechia i domaćina posjetio je i znameniti franjevački samostan u Gučoj Gori, u općini Travnik, izgrađen prije 156. godina, a graditelj mu je bio poznati franjevački intelektualac, biskup fra Marijan Šunjić, rođen u susjednoj novotravničkoj župi Bučići. U pratnji gvardijana fra Drage Pranješa Čarlija, premijer Milanović je razgledao samostan, samostansku crkvu koja je u proteklom ratu pretrpjela velika oštećenja, bogatu galeriju umjetničkih slika, i knjižnicu, u ratu potpuno opljačkana ali sada znatno obnovljenu.
Gvardijan fra Drago Pranješ je upoznao premijera Milanović s velikom i bogatom tradicijom ovoga samostana, duhovnog, dugo vremena obrazovnog i kulturnog središta Hrvata ovoga područja. Samostan su krajem Drugog svjetskoga rata partizani opljačkali i dijelom zapalili, a veliku pljačku i oštećenja samostan je pretrpio i u proteklom ratu. Sada se temeljito obnavlja. Planirana sredstva za obnovu su oko pet milijuna kuna, a obnovu će financijski pomoći i Vlada Republike Hrvatske, novinarima je prenio premijerovo obećanje gvardijan fra Drago Pranješ Čarli.

Bogati i zgusnuti program prvoga dana posjeta BiH, u ponedjeljak navečer, premijer je završio u Vitezu. U hotelu Central gdje je i prenoćio kao i 27. veljače 2012. kada je prvi put u svojstvu premijera posjetio BiH, organizirana je radna večera uz domaćinstvo hrvatskog veleposlanika u BiH, Ivana Del Vechia. Na večeri s premijerom bili su predstavnici političke vlasti s područja srednje Bosne, Nikola Lovrinović, Marinko Čavara i Lidija Bradara (HDZ BiH), Anto Bilić (HDZ 1990.), general Ilija Nakić, županijski ministar zdravstva, Nikola Grubešić, Ravnateljica Srednje škole u Novom Travniku, Zdenka Džambas, Ravnatelj Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku, dr. Željko Marić, ravnatelj Hrvatske bolnice „Dr fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj“, primarius dr. Velimir Valjan i ugledni viteški gospodarstvenik Franjo Rajković.