Premijer F BiH Nermin Nikšić posjetio Industrijsku zonu u Travniku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je u sklopu obilaska industrijske zone Travnik posjetio pogone poduzeća Olip, Prevent, Fortitudo i konfekciju Borac te razgovarao s menadžmentom navedenih poduzeća.

Cilj posjeta poduzećima u Travniku je jačanje javno-privatnog partnerstva te prikazivanje pozitivnih primjere bh. ekonomije. Tom prilikom predstavnici poduzeća iz travničke industrijske zone upoznali su premijera Nikšića s poslovanjem i trenutnim aktivnostima u tim poduzećima.

“Želio bih izraziti svoje zadovoljstvo onim što sam danas vidio na lokalitetu travničkog Borca, ali i zahvalu privrednim subjektima koji imaju respektabilan broj uposlenih. Hvala vlasnicima ovih kompanija koji su prepoznali šansu i iskoristili je, a mi ćemo s naše strane nastojati i dalje praviti ambijent koji će im omogućiti povoljne uvjete poslovanja. Mi smo opredijeljeni za očuvanje svakog radnog mjesta”, kazao je za Fenu premijer Nikšić.

Po njegovim riječima, kompanije Fortitudo i Master Fashion, zajedno s još nekoliko poduzeća riješile su pitanje uposlenja gotovo 1100 radnika, a u narednih nekoliko mjeseci očekuje se uposlenje još oko 200 radnika.

“Ostat će neuposlenih još oko 180 radnika iz takozvane režije kojima je ponuđeno da naprave potrebne prekvalifikacije kako bi se i njihovo pitanje riješilo. Kompanija Olip, koja se također nalazi na ovom lokalitetu postiže zapažene rezultate”, kazao je premijer Nikšić.

Premijer Nikšić je istaknuo kako problem stvara činjenica da neki partneri ne žele raditi s kompanijom Borac, ali zato surađuju s Fortitudom.

“Fortitudo trenutno upošljava 305 radnika. Nama je u narednom periodu osnovna zadaća popuna kapaciteta i vraćanje partnera koji su bili u travničkom Borcu. Na žalost imamo problema s potpunim vraćanjem kupaca koji su bili u konfekciji Travnik, ali crpimo i posljednje snage kako bismo uspjeli”, rekao je Sead Čolo, direktor kompanije Fortitudo.

U sklopu kompleksa Borac u Travniku nalazi se i kompanija MAster Fashion koja između ostalog radi i za Pierre Cardin.

“Naša kompanija ima 369 uposlenih. Svjesni smo svih barijera koje se nalaze pred nama i koje moramo svladati kako bi uspjeli. Očekujemo da će vlast stvoriti ambijent za normalno poslovanje i pozdravljam dolazak premijera Nikšića u Travnik”, rekao je direktor travničke kompanije Master Fashion Sead Sulejmanović

“Najnovija članica naše grupacije je Prevent Travnik koji ovim putem nastavlja kontinuitet ulaganja i razvoja poslovanja u Bosni i Hercegovini. Trenutno vršimo prekvalifikaciju radnika u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, a s ciljem stvaranja preduvjeta za početak serijske proizvodnje autopresvlaka.

Prevent u Travniku trenutno ima 250 uposlenih, a plan do konca ove godine je ukupno 400 zaposlenih. Prevent grupacija u BiH ima preko 5200 uposlenih”, istaknuo je Kenan Nalbantić, član Uprave Preventa u Bosni i Hercegovini.

Fena