Preliminarni rezultati: Poplave u Travniku stvorile 735.000 KM štete

“Poplave u veljači iza sebe su na području općine Travnik ostavile oko 735.000 KM štete”, stoji u preliminarnom izvješću o štetama koji je načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić danas prezentirao vijećnicima Općinskog vijeća.

Kako je naglasio Hadžiemrić, općina je već poduzela korake na hitnoj sanaciji pojedinih dijelova toka rijeke Lašve, a u izradi je karta kritičnih točaka koje će biti potrebno sanirati u što skorijem roku, za šta općina nema dovoljna sredstva, pa je pomoć potražila od viših nivoa vlasti.

U ovom momentu ne znamo koliko je kritičnih točaka, to će biti poznato nakon konačnih rezultata, alli u ovom trenutku procjena je da ukupne štete iznose oko 735.00 KM. Općina Travnik ne može to sama sanirati, ali već smo podnijeli zahtjev prema višim novima vlasti, Federaciji BiH i SBŽ, koji nam je već odobrio 30.000 KM, a vidjet ćemo u narednom periodu koliko još“, rekao je Hadžiemrić.

Vijećnici su naglasili kako još uvijek ima dosta kritičnih dijelova na tokovima rijeka Lašve i Bile, koje bi već nakon narednih obilnijih padalina mogli stvoriti nove problema mještanima.