Prekogranični promet roba nije otežan nakon ulaska Hrvatske u šengenski prostor

Sektor za carine Uprave za naizravno oporezivanje BiH (UNOBiH) ne raspolaže informacijama o otežanim uvjetima prekograničnog prometa roba nakon ulaska Hrvatske u šengenski prostor, rečeno je Feni iz te institucije. Također, navode da nemaju informacije očekuju li se u narednom periodu značajnije promjene po tom pitanju.

Ističu da trenutačno nema većeg prometa roba i teretnih motornih vozila nego što je to bilo do sada, osim što je bio pojačan promet putnika uslijed novogodišnjih i božićnih blagdana, što je uobičajeno u tom periodu.  Izvjestitelj Europskog parlamenta za izradu mišljenja o hrvatskom članstvu u šengenskom prostoru Paulo Rangel ranije je izjavio za Fenu da ukidanje kontrola na unutarnjim granicama između šengenskog prostora i Hrvatske ni na koji način neće utjecati na građane Bosne i Hercegovine koja s Hrvatskom dijeli 1.000 kilometara dugu granicu. Dodao je da će to značiti da će se kapaciteti Europske unije još više približiti BiH, što je dobro za zemlju koja očekuje da postane članica EU, te smatra da je ulazak Hrvatske u šengenski prostor u interesu BiH. Iz Delegacije Europske unije u Sarajevu i Europske komisije prošle godine su najavili da će EU od svibnja 2023. uvesti automatizirani elektronski sustav pod nazivom “European Travel Information and Authorisation System” (ETIAS), koji će služiti za putovanja u šengenski prostor za putnike kojima nije potrebna viza za ulazak u EU.

Taj sustav će vrijediti za sve države koje imaju bezvizni režim s EU, što uključuje BiH, Crnu Goru i Srbiju. Navedeno je da će ETIAS služiti za brže i učinkovitije procedure kontrole na granicama, manje birokracije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija, bolju kontrolu epidemijskih rizika te učinkovitije procedure upravljanja granicama. Šengenski prostor je područje slobodnog kretanja ljudi i roba unutar kojeg nema granica za putnike, osim u izvanrednim okolnostima. Šengen obuhvaća 27 država: 23 države EU i četiri izvan nje: Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn. Samo četiri države članice Europske unije nisu dio Šengena: Irska, koja je izašla iz njega, te Bugarska, Cipar i Rumunjska, koje tek trebaju postati dio Šengena. Hrvatska se u siječnju 2023. pridružila šengenskom prostoru.