Predstavnici udruge u osnivanju “Qui tacet” razgovarali s rukovodstvom OO SDP BiH Vitez

Predstavnici neformalne grupe građana, koja je u osnutku, “Qui tacet” iz Viteza nakon obavljenih razgovora s rukovodstvima općinskih odbora HDZ-a BIH, SDA, HDZ-a 1990, obavili su razgovor i s rukovodstvom OO SDP BiH Vitez.

Tim povodom oglasili su se priopćenjem za javnost, koje prenostimo u cijelosti.

“Naše aktivnosti razgovaranja, uvjeravanja i direktnog kontakta sa svima koji mogu utjecati na konačno rješenje pitanja vodoopskrbe Viteza se nastavljaju. U ponedjeljak, 16. rujna 2013. razgovarali smo s rukovodstvom viteškog SPD-a. Srdačno su nas dočekali Alen Đelilović, predsjednik, Bečir Varupa, vijećnik u OV Vitez i Boris Livančić vijećnik u OV Vitez. Upoznali smo svoje domaćine sa aktivnostima, ciljem i načinom djelovanja naše neformalne grupe građana “Qui tacet … Tko šuti …”. Naglasili smo da nam je cilj da konačno rješenje pitanja vodoopskrbe građana Viteza bude sa izvorišta planine Kruščica, koje je najdugoročnije, najkvalitetnije i najjeftinije.

Objasnili smo zašto smatramo da je adresa pred kojom radimo naše protestne skupove naša općina i da nećemo tako lako odustati od traženja boljeg angažiranja čitavog općinskog vijeća, načelnika i kompletne općinske administracije po ovom pitanju.

Predstavnici SDP-a su sa svoje strane objasnili da pitanje vodoopskrbe grada Viteza smatraju najvažnijim pitanjem u općini, te da su sa svoje strane učinili maksimalni napor da se ovom pitanju pristupi sa dužnom pažnjom. Njihovi vijećnici u OV Vitez konstantno postavljaju pitanja, predlažu rješenja i traže odgovorne, ali, kako kažu, nisu baš previše u mogućnosti učiniti jer su opoziciona stranka s malo zastupnika. Njihove ideje baš ne prolaze od većine vijećnika u OV-u. Posebno je adresiran problem zaštite šireg područja izvorišta Kruščica, tj. cijele planine Kruščice, što se, na sreću, već počelo rješavati, nekim aktivnostima federalne vlade. Stalno su upozoravali na problem velikih gubitaka vode u Vitezu, dotrajale cijevi, problem azbestnih cijevi koje treba zamijeniti, nelegalne priključke, neplaćanje vode i druga pitanja. Također su podržali naše aktivnosti na traženju većeg angažmana svih odgovornih u općini i šire, a također nas je obradovalo što im ne smetaju naši stalni prosvjedi, nego ih tjera na veći angažman, što je nama i cilj. Sve dok je to miran prosvjed, bez ugrožavanja rada institucija i ljudi, podržati će nas i biti zajedno sa nama, što su i do sada činili njihovi pojedini vijećnici.

Prevladalo je mišljenje da bi se uz malo veći angažman OV-a i načelnika, kao i našeg komunalnog poduzeća, mogao kratkoročno povećati dotok vode da bar nemamo svakodnevne redukcije, uz razumijevanje općine Zenica i drugog koncesionara na izvorištu Kruščica tj. VIK iz Zenice. Treba stalno razgovarati i tražiti rješenje, a koliko smo do sada upoznati, samo do sada molbe šalje Vitkom Vitez, a sa druge strane iz Zenice nema razumijevanja. Možda bi načelnik mogao da porazgovara sa svojim kolegom načelnikom Zenice da privremeno malo više vode daju Vitezu, a kasnije bi to Vitez mogao vratiti kada bude u boljoj poziciji. Osim toga, doći će vrijeme kada će Zenica morati nas moliti za vodu, pa će im se onda vratiti kako su posijali. Iznenadila nas je informacija da praktično nikada općina tj. općinske vlasti nisu stale iza Vitkoma, kao našeg vodno-komunalnog poduzeća, u bilo kojem zahtjevu sa općinom Zenica i njihovim vodnim poduzećem. Dotakli smo se i pitanja planirane hidrocentrale u Kruščici za koju je izdana koncesija. Zadnje informacije su da je to sve stopirano jer nisu konzultirani ni građani u mjesnoj zajednici, a nema suglasnosti ni našeg komunalnog poduzeća, iako se u rješenju spominje da to nije dozvolio ni VIK Zenica, iako, po našem mišljenju, i nema nikakvu ingerenciju nad time. Dugo smo razgovarali i o ostalim problemima u općini Vitez, što nas je zadržalo do dugo u noć. Složili smo se da je općina Vitez bremenita problemima i da je konačno vrijeme da se užurbano počnu rješavati nagomilani problemi uz maksimalan angažman i pozicije i opozicije, općinske administracije, ali i građana Viteza. Naša udruga je pokazala da se želi angažirati na rješavanju općih problema i da više ne želimo šutjeti na negativnosti u našoj općini”, stoji u priopćenju za javnost neformalne grupe građana, koja je u osnutku, “Qui tacet” iz Viteza.