Predstavnici šest općina iz Središnje Bosne na konferenciji o upravljanju otpadom u Leipzigu

Načelnik općine Vitez, zajedno s načelnicima općina i direktorima komunalnih poduzeća iz Viteza, Travnika, Novog Travnika i Busovače posjetili su grad Leipzig, gdje je održan nastavak razgovora i traženje najboljeg rješenja za zbrinjavanje otpada u Lašvanskoj dolini.

Izaslanstvo iz Središnje Bosne tijekom ove radne posjete obišlo je postrojenja Centralne deponije Cröbern (ZDC) i mehaničko biološko postrojenje za preradu otpada (MBA), te su upoznati s konceptom i načinima gospodarenja otpadom. U suradnji njemačkih partnera i lokalnih zajednica ova bi inicijativa u budućnosti dovela do integriranog koncepta gospodarenja otpadom u Središnjoj Bosni, koji će usvojiti općinska vijeća u drugoj fazi projekta i odobriti kantonalna vlada.

Koncept održivog gospodarenja otpadom za općine u BiH (BuHAWK17) je projekt koji provodi tvrtka WEICHERT CONSULT u suradnji s tvrtkom T & T business consulting GmbH & Co.KG i InfraRes GmbH, a u pratnji Instituta za infrastrukturu i upravljanje resursima (IIRM) Sveučilišta u Leipzigu.

Projekt Promicanje korištenja održive okolišne infrastrukture u kontekstu međusobne suradnje općina u Bosni i Hercegovini koristi primjer regija s oko 150.000 stanovnika, te u tom kontekstu daje preporuke za uspostavu modernog odvajanja otpada i njegovu obradu.

O realizaciji ovog projekta, te o fazama razvoja projekta detaljnije će se govoriti na konferenciji za novinare najavljenoj u srijedu, 4.7.2018. u Travniku.

Sencor