Predstavnici SDA i SDP-a nisu došli na sastanak

Uvjerena sam da će idućeg tjedna ipak doći do razgovora. a ovakav odnos naših kolega. Zukana Heleza i Salke Selmana najblaže rečeno ocjenjujem nekorektnim, kazala je Slavica Josipović.

Samo su naivni mogli vjerovati da će se brzo promijeniti u Srednjobosanskoj županiji nakon pisma visokog predstavnika Valentina Inzka, a vezano uz uspostavu županijske vlasti. Jer, visoki predstavnik je pismom od 14. srpnja osporio sve što je na tom planu urađeno i naložio da se formiranje struktura vlasti vrati na početak.
Nadu da se do toga i može brzo doći, i najvećim optimistima podgrijavali su koraci koji su, neposredno nakon Inzkova pisma, napravljeni u ovoj županiji. Naime, odmah je zakazana i održana izvanredna sjednica županijske Skupštine na kojoj je, uz ranije izabrane predstavnike SDA i SDP-a, Refika Poparića i Nikolu Simića, u rukovodstvo Skupštine izabran i predstavnik iz Kluba Hrvata Josip Kvasina, a na toj sjednici izabrana su i imenovana i skupštinska radna tijela, komisije i povjerenstva. U funkciju je vraćena i Vlada na odlasku, s petero ministara iz prethodnog saziva, koja bi trebala raditi i funkcionirati u prijelaznom razdoblju, do izbora nove, legitimne i na Ustavu i izbornim rezultatima utemeljene Vlade.

Održan je i prvi radni sastanak predstavnika dva HDZ-a i SDA i SDP-a u srijedu u Travniku, a kada se očekivao nastavak i razgovori na tragu do tada urađenog, pojavile su se opstrukcije, bojkoti, ili tko zna što i zašto. Jer, dva zakazana sastanka, u petak i u subotu, nisu održana, a predstavnici dva HDZ-a nisu čak ni obaviješteni da čelnici SDP-a i SDA neće ili ne mogu doći na zakazane razgovore.

Ne razumijemo ponašanje

„Teško je shvatiti nerazumno, nekorektno, čak bih rekao uvredljivo i ponižavajuće ponašanje županijskih čelnika SDA i SDP, Salke Selmana i Zukana Heleza, spram političkih partnera iz dva HDZ-a“, kazao je, nakon neuspjelog čekanja dvojice čelnika ovih bošnjačkih stranaka, predsjednik ŽO HDZ-a BiH Nikola Lovrinović dodavši kako nisu čak ni odgovarali na telefonske pozive. Lovrinović je, ipak, izrazio nadu u skori nastavak pregovora, naglašavajući kako vjeruje da sve ovo što se događa nije prošlo u „imaginarnu ideju pojedinaca kako na ovakav način, bojkotiranjem pregovora i razgovora, mogu ostati na mjestima i funkcijama gdje su se nelegalno i protuustavno ustoličili”.

Razočaranje kolegama

„Međutim, kazao je Lovrinović, svi moraju shvatiti i znati da bez dva HDZ-a u Srednjobosanskoj županiji ne može biti ni razgovora ni pregovora i u konačnici ni županijske vlasti. Stoga, što prije sjesti i krenuti u razgovore jedino je ispravno i racionalno rješenje i jednostavno je bez alternative, a na što nas je odlučno upozorio i visoki predstavnik u svom pismu 14. srpnja.
Razočarenje ponašanjem kolega iz SDP-a i SDA nije krila ni predsjednica ŽO HDZ-a 1990., Slavica Josipović.
„Žalim što do sastanka nije došlo, jer razgovori su neminovnost, održati se moraju danas, sutra, prekosutra…! Uvjerena sam da će idućeg tjedna ipak doći do razgovora, a ovakav odnos naših kolega, Zukana Heleza i Salke Selmana, najblaže rečeno, ocjenjujem nekorektnim. I kao i kolega Lovrinović poručujem svima: Vlasti u Srednjobosanskoj županiji nema bez legitimnih i legalnih predstavnika hrvatskog naroda, a legalitet i legitimitet se dobiva samo na izborima i nigdje više”, kazala je Slavica Josipović.

VL / HB.org