Predstavnici neformalne grupe građana “Qui tacet – Tko šuti” razgovarali i s rukovodstvom HDZ 1990 Vitez

Neformalna grupa građana, okupljena oko Udruge građana “Qui tacet – Tko šuti” iz Viteza,, koja je u procesu osnivanja, danas je održala još jedan u nizu sastanaka s parlamentarnim strankama u Općinskom vijeću Vitez.

Nakon što su održali sastanke s rukovodstvima dvije najsnažnije političke stranke u OV VItez, HDZ-a BIH i SDA, danas su posjetili i predstavnike viteškog HDZ-a 1990.

“Upoznali smo domaćine s našim aktivnostima, s ciljevima, metodama i mjestom naših prosvjeda. Također smo objasnili što mi kao obični građani očekujemo od vijećnika ove stranke, naravno i ostalih stranaka, kao legalnih predstavnika svojih glasača. Naš osnovni cilj dugoročnog rješenja pitanja vodoopskrbe grada Viteza s izvorišta Kruščica poklapa se s ciljem i dosadašnjim aktivnostima i radom ove stranke u OV, uvjeravali su nas iz HDZ-a 1990 Vitez. To su, kako kažu, pokazali i na zadnjoj tematskoj sjednici OV posvećenoj problemu vodoopskrbe. Tada su takav strateški zaključak i predložili OV, ali ga, prema njihovim riječima, predsjednik OV-a nije htio staviti na glasanje čime je prekršio poslovnik o radu OV-a te su vijećnici ove stranke napustili sjednicu. Podržavaju i metodu prosvjeda kao legitimno pravo građana da se bore i izbore za svoja prava, u ovom slučaju osnovno ljudsko pravo i potrebu – na vodu”, naveli su nakon sastanka iz neformalne grupe građana “Qui tacet – Tko šuti” Vitez.

Posebno zanimljivo bilo je izlaganje doktorice Pamele Kapetanović, koja je naglasila kako se s pojavom redukcija vode značajno povećao i broj crijevnih infekcija, a također su u većem broju od prosjeka u područjima gdje nije dobro riješeno pitanje vodoopskrbe kao što su Počulica, Preočica i Lupac. Ovo je poseban problem djeci, a po ovom problemu, kazano je, po službenoj dužnosti treba imati posla i ministarstvo zdravstva SBK-a.

Na prijedlog rukovodstva HDZ-a 1990 Vitez da bi se trebali tražiti krivci za trenutno stanje po pitanju vodoopskrbe, predstavnici neformalne grupe građana “Qui tacet – Tko šuti” Vitez kazali su da se ne žele baviti politiziranjem te da ih to ne zanima, nego samo žele imati vodu i normalnu opskrbu 24 sata na dan i to s izvorišta Kruščica.

“Ukoliko netko želi neka se bavi istraživanjem odgovornih i ubire političke poene, a mi smatramo da je istina “voda duboka” i da se u “mutnoj vodi ništa ne vidi”. Složili smo se da se pored stranaka razgovara i s predsjednicima mjesnih zajednica, jer su to isto ljudi koji bi se trebali masimalno zalagati za interese građana, preko druge linije demokracije.

Ovom prilikom želimo informirati javnost da smo pokrenuli proces registracije udruge građana, te pozivamo naše sugrađane da se učlane i pridruže nam se”, rekao je u izjavi za Fenu Nenad Rajić, glasnogovornik neformalne grupe građana “Qui tacet – Tko šuti” Vitez.