Predstavnici Generacije BiH za Europu na sastanku s Ivom Josipovićem

Jučer je 7 predstavnika Generacije BiH za Europu, među kojima i Vitežanin Ivan Sajević, zajedno s predstavnicom EUSR imalo sastanak s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, članovima njegovog najužeg kabineta te veleposlanikom RH u BiH Tončijem Stiničićem.

Sastanak je organiziran na poziv predsjednika Josipovića što je svakako bio neočekivan i veliki kompliment radu Generacije BiH za Europu s najvišeg nivoa iz Republike Hrvatske.

Na sastanku se razgovarali o viziji Generacije BiH za Europu, mogućoj implementaciji, proširenju suradnje i ovakvog rada na regionalni nivou. U razgovoru je naglašeno da su promjene u BiH unutarnja stvar zemlje, ali i da je sigurno Generacija BiH, generacija koja mora preuzeti odgovornost. Logičan slijed događaja je da će mladi ljudi uključeni u Generaciju BiH za Europu, neovisno o Generaciji, u narednim godinama preuzimati ključne pozicije u BiH.

Predsjednik Josipović je savjetovao da se izdvoji 4-5 prioirteta i da se radi na njihovoj implementaciji. Predsjednik Josipović je poručio kako se moraju uvažavati principi ravnopravnosti konstituivnih naroda te da bi naredni korak trebao biti konkretan rezultat, kako se ne bi izgubila velika energija i entuzijazam mladih okupljenih oko ideje.

Svaka od zemalja regiona ima svoje unutrašnje izazove, ali izazovi postoje i na regionalnom nivou. Jedna od ideja koja je dobila načelnu podršku je da se pokuša uspostavljanje inicijative mladih i na regionalnom nivou, posebno BiH-Hrvatska-Srbija.