Predstavljene prednosti korištenja alternativnih goriva u proizvodnji cementa u BiH

U Travniku je organiziran seminar na temu “Komunalni otpad kao alternativno gorivo“.

Seminar je organizirala REZ Agencija u okviru projekta “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“.

Ovaj projekt se provodi u periodu 2015-2018, a nositelji projekta su Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Program njemačkog saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj – develoPPP.de i Tvornica cementa Kakanj, dok su partneri u projektu REZ Agencija – Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH i Mašinski fakultet, Univerzitet u Zenici.

Seminar je bio namijenjen predstavnicima općina i javnih komunalnih preduzeća iz Srednjobosanske županije.

Učesnicima ovog događaja je predstavljen projekt “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“, planirane i realizirane aktivnosti i očekivani rezultati. Cilj projekta je stvaranje preduvjeta za korištenje alternativnih goriva u cementnoj industriji u BiH.

Predstavnica Federalnog ministarstva okoliša i turizma upoznala je prisutne sa zakonskom regulativom EU i FBiH koja se odnosi na oblast upravljanja otpadom i zakonima vezanim za proizvodnju i korištenje goriva iz otpada.

Prezentirani su i rezultati Analize iskustava u proizvodnji i korištenju goriva iz otpada (RDF – Refuse Derived Fuel) u zemljama Jugoistočne Europe i kapaciteti BiH za proizvodnju RDF, koja je urađena u okviru pomenutog projekta.

Predstavnik Tvornice cementa Kakanj je prezentirao mogućnosti i prednosti korištenja alternativnih goriva u cementnoj industriji i trendove u svijetu kada je u pitanju ova oblast, piše Radio Vitez.

Na seminaru su učestvovala 23 predstavnika općina i javnih komunalnih preduzeća iz SBŽ.

Prethodni članakVlada SBŽ-a dala suglasnost za Lokalni akcijski plan za osobe s invaliditetom
Sljedeći članakKSB: Izetbegović, Zvizdić i Novalić danas u Travniku