Predstavljene knjige o bugojanskim logorima i ulozi HVO-a u obrani Sarajeva

Knjige “Razmijenjeni iz bugojanskog logora ‘Stadion’ 19. 3. 1994. – 20 godina poslije”, autora Josipa Kalaice, i “HVO u obrani Sarajeva 1992.-1993., prilozi za istraživanje uloge HVO-a u obrani Sarajeva i BiH”, autora Slavka Zelića, predstavljene su u srijedu navečer u Mostaru.

Autor Kalaica kazao je kako se u njegovoj knjizi govori o zarobljenicima i stradanju logoraša u Bugojnu, dodavši kako je i sam proveo 8 mjeseci u logoru.

– Dokumenti koji se nalaze u knjizi dokazuju ubojstva, premlaćivanja i stradavanje Hrvata logoraša – istaknuo je Kalaica. On u svojoj knjizi iznosi činjenice, svjedočanstva i fotografije o tragičnoj sudbini Hrvata Bugojna, o prešućenom zločinu i nepriznatoj žrtvi.

U cjelokupnom djelu je spojeno sve ono što je autor kao sudionik i ratni zatočenik, osobno doživio, te ono do čega je došao svojim dugogodišnjim radom na rasvjetljavanju istine i traganjem za nestalim i ubijenim zatočenicima, te njihovim posmrtnim ostacima.

Slavko Zelić, autor knjige “HVO u obrani Sarajeva 1992.-1993., prilozi za istraživanje uloge HVO-a u obrani Sarajeva i BiH” kazao je kako je knjigu napisao zbog šire javnosti koja je, kako kaže, nedovoljno informirana o događajima u Sarajevu za vrijeme rata, a i ono što je prezentirano u sredstvima informiranja dosta je iskrivljeno prikazano.

Istaknuo je kako je za vrijeme djelovanja HVO-a u Sarajevu, u kojem je do rata živjelo 40 tisuća Hrvata, poginulo preko 95 pripadnika HVO-a, a 350 ih je ranjeno.

– Radi se o velikoj žrtvi koju su Hrvati kroz HVO Sarajevo podnijeli u obrani ne samo Sarajeva i BiH , nego i u Domovinskom ratu – kazao je Zelić, koji je za vrijeme rata u Sarajevu bio zapovjednik brigade “Kralj Tvrtko” i predsjednik HVO-a Sarajevo,

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Zagrebu Ante Nazor kazao je kako zajedno s Dokumentacijskim centrom u Mostaru prikupljaju arhivsku građu o Domovinskom ratu.

– Nama u Hrvatskoj nedostaje prikaz rata u BiH s gledišta Hrvata koji su izravno sudjelovali. Kada smo dobili materijal od Zelića obje ručke smo ga prihvatili. To je memoarsko gradivo i treba biti oprezan radi subjektivnosti, ali vjerujem da će ono što je ovdje prezentirano pomoći da se koliko toliko razumije uloga Hrvata i HVO-a u obrani Sarajeva. Namjera nam je da objedinimo ulogu HVO-a u obrani BiH i hrvatskih područja – kazao je Nazor.

Kazao je i kako je u medijima u Hrvatskoj namjerno stvorena slika o nekoj negativnoj ulozi Hrvatske i Hrvata u BiH, te da se jedino uz pomoć izravnih sudionika i dokumenata može ta sliku promijeniti

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž napomenuo je kako je obje knjige objavio taj dokumentacijski centar.