Predstavljena publikacija Župa Vitez Sv. Juraja Mučenika

Župni ured i HKD Napredak, podružnica Vitez, u povodu 150. godišnjice osnivanja (1861.) župe Vitez obilježene i proslavljene u listopadu prošle godine, izdali su prigodnu brošuru „Župa Vitez sv. Juraja Mučenika“.

Brošuru su pripremili župnik fra Marko Kepić i apsolvent Franjevačke teologije u Sarajevu, Vitežanin fra Nikola Kozina, koji su ovu zanimljivu i podacima vrijednu i bogatu knjigu u četvrtak navečer i predstavili u prepunom Klubu HKD Napredak u Vitezu.

No, prije svega treba reći da je brošura privukla veliki interes župljana, pa je na vrlo plodno tlo „pala“ ideja da se, u skoroj budućnosti, pristupi izradi monografije župe Vitez. Jer, rečeno je, mali je broj župa u Bosni koje se mogu pohvaliti takvim povijesnim bogatstvom kakvo ima viteška župa. A sve to, bar dijelom, potvrđuje brošura predstavljena u prepunom Klubu HKD Napredak.

Umjesto uvodnika autori su čitateljima ponudili ulomak, bilješku (23. 2. 1936.) iz dnevnika fra Ljube Hrgića „Životni krug“ koji govori o vjernom i tada vrlo siromašnom katoličkom puku ovoga kraja, zaboravljenog od struktura vlastodržaca i prepuštenog samog sebi i svojim brojnim egzistencijalnim i drugim problemima.

Brošura donosi vrlo zanimljiva i podacima bogata izlaganja prof. dr. fra Marka Karamatića s tribine organizirane u listopadu 2011. u povodu obilježavanja 150. obljetnice osnivanja župe Vitez. S iste tribine preneseno je i tematsko izlaganje „Mjesto umjetnosti u religioznoj kulturi“, prof. dr. Mirka Jozića, s posebnim naglaskom na umjetnost koja krasi preuređenu župnu crkvu u Vitezu.

Na prigodan način ilustriran nizom kvalitetnih fotografija Alojza Mlakića i Siniše Skenderije te foto Studija „Brzoka“ iz Viteza, zabilježena je posveta obnovljene župne crkve i proslava 150. godišnjice osnivanja župe, te posveta zvonika u viteškom naselju Jardol, kao spomen na mjesto prvog sjedišta viteške župe. Bilježi se i fotografijama ilustrira svetište Gospe Žalosne „Kalvarija“ na istoimenom brdu gdje je 1913. sagrađena crkvica do koje vodi staza križnoga puta. Već u proljeće, kazao je fra Marko, počet će preuređivanje i uređivanje ovog marijanskog svetišta, a apsolvent Franjevačke teologije Vitežanin fra Nikola Kozina svojim će diplomskim radom i dodatno rasvijetliti povijest ovog svetišta i lokaliteta koja seže u daleko rano kršćanstvo, za što je niz arheoloških dokaza.

Brošura riječju i fotografijom govori o povijesti dolaska u Vitez časnih sestara Družbe „Služavki Malog Isusa“ i časnih Družbe „Kčeri Božje ljubavi“ (1965.). Tu su i zanimljive zabilješke iz župnog arhiva, neki zapisi s preslicima (rukopisa) orginala, fotografije i osnovni podaci o 14 viteških grobalja, grobaljskih kapelica i dvije filijalne crkve.

Kronološki su poredani najzanimljiviji i najtragičniji događali u ovoj župi u periodu 1992.-1994., popis župnika (42) koji su u proteklih 150 godina vodili župu, podaci župnog ureda (broj krštenih, vjenčanih i umrlih) za svaku od 150 godina života župe, te broj katolika u župi koji se kreče od 1658, koliko ih je bilo 1864. pa do 12.013 u 2010. godini.

Zvonimir Čilić / VL