Predstavljena knjiga “Obiteljsko stablo Lovrinović Kajić”

Na prigodan, zanimljiv i svečan način , uz veliki interes građana, Zavičajna zbirka „Baština” u Novom Travniku je obilježila međunarodni Dan muzeja.

Ovaj put, tema te međunarodne i sve popularnije manifestacije, kada su u pitanju djelatnici „Baštine”, na čelu s vrijednim kulturnim djelatnikom, Marinkom Slipcem, bila je „memorija i kreativnost”, a upravo osnovna djelatnost „Baštine” je njegovanje i čuvanje kulturne baštine ovdašnjih Hrvata.

Tim povodom, u četvrtak navečer, nakon što je svečano otvoren obnovljeni Etnološki odjel, u prepunoj dvorani Zavičajne zbirke „Baština”, u novotravničkom prigradskom naselju Rankovići, predstavljena je vrlo zanimljiva knjiga – Obiteljsko stablo Lovrinović Kajić, autora Blaguna Lovrinovića iz Novog Travnika.

A riječ je o poznatoj i brojnoj obitelji Lovrinović, obiteljskoj grani s nadimkom Kajić, iz travničkog naselja Velika Bukovica (župa Guča Gora), u proteklom ratu prognanom, opljačkanom, srušenom…!

Knjigu su, uz velike pohvale trudu, upornosti i idejama autora, predstavili poznati književnik, publicist i kulturni djelatnik iz Viteza, Željjko Kocaj i povjesničar , istaknuti kulturni i politički djelatnik, Nikola Lovrinović, rodom iz Velike Bukovice, širih korijena autora knjige Blaguna Lovrinovića.

Ovoj zanimljivoj knjizi, zbog niza podataka, fotografija, imena, događaja, zbog zanimljive osmišljenosti…, a sve seže dvjesto i više godina unatrag, predstavljači Kocaj i Lovrinović knjizi su dali i povijesnu vrijednost, te zaključili, nudeći i pomoć, kako bi vrijedni autor trebao pripremati drugo prošireno izdanje.

Ovom lijepom kulturnom ugođaju svojim nastupom doprinos su svojim nastupom dale i članice Udruge hrvatske žene „Kraljica Katarina” iz Novog Travnika.

Zvonimir Čilić / VL