Predstavljena knjiga “Jači od nevolja”

Veliku pozornost građana privuklo je predstavljanje knjige „Jači od nevolja“ s podnaslovom „Spomenica u povodu 70. obljetnice stradanja gučogorskog samostana, autora dr. prof. fra Velimira Valjana, rodom iz travničke župe Ovčarevo.

Predstavljanje je održano u Kongresnoj dvorani Franšiznog centra BiH u Vitezu, pred više od 300 zainteresiranih građana iz svih oblasti društvenog života i rada iz općina Lašvanske doline i širega područja. Prisustvovali su ugledni gospodarstvenici, dužnosnici političke, izvršne i zakonodavne vlasti s područja srednje Bosne, liječnici, kulturni djelatnici, predstavnici obrazovanja, časne sestre, svećenici…

Knjigu, zanimljivog sadržaja, dokumentarno-povijesnog karaktera, koja zorno govori „o franjevačkom trajanju ovdje u Lašvanskoj dolini od prvih tragova u 14. stoljeću doslovce do ove 2015. godine preko središnjice franjevačke prisutnosti, samostana u Lašvi (Dolac kod Travnika op.a.) i u Gučoj Gori gdje su franjevci stvarali i oblikovali svoju duhovnost i odakle su je širili u ovome kraju“, kako reče predstavljač, dr. prof. fra Ivo Marković Rođo, rođen u gučogorskom susjedstvu, u župi Brajkovići.

Lijepo, na vrlo zanimljiv način, o knjizi „Jači od nevolja“, o upornosti i borbi franjevaca Bosne Srebrene, u očuvanju svoje katoličke vjere, svog katoličkog puka, kako ostati i opstati u tim teškim vremenima koji su, kroz vjekove, uvijek, za franjevce i njihov vjerni katolički puk, bili teški, trnoviti, često i krvavi…, govorio je poznati bosanskohercegovački i hrvatski književnik, Željko Kocaj.

Prigodnim riječima, uz autora, dr. fra Velimira Valjana, okupljenim su se obratili i gučogorski gvardijan, fra Drago Pranješ Čarli, te u ime nakladnika „Svjetlo riječi“ iz Sarajeva, fra Janko Ćuro.

O gradnji gučogorskog samostana, o graditelju biskupu Marijanu Šunjiću, također rođenog u Lašvanskoj dolini (župa Bučići op.a.), Hrvatsko amatersko kazalište iz Travnika snimilo je svojevremeno kazališnu predstavu, a ovom prilikom, dijelovoma te predstave, travnički kazalištarci pratili su predstavljanje knjige, što je ovom lijepom kulturnom ugođaju dalo i dodatnu težinu zanimljivosti. Svojim nastupom lijepom ugođaju doprinijeli su i članovi Izvorne pjevačke i folklorne skupine „Sloga“ iz Guče Gore, te dvojica gitarista iz VIS „Jukić“ iz Visokog.

Fra Velimir Valjan rođen je 1942 u Paklarevu u općini Travnik. Franjevački klasičnu gimnaziju završio je u Visokom, filozofsko-teološki studij u Sarajevu. Na Papinskom učilištu u Rimu je magistrirao, a doktorirao je u Ljubljani. Od 1972. godine profesor je moralne teologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Autor je djela: Moralni zakon situacije u perspektivama Drugog vatikanskog koncila; Vjera i vjerovanje; Moral spolnosti braka i obitelji; Leksikon franjevaca Bosne Srebrene iz Travničkog kraja; Ovčarevo – župa sv. Mihovila Arkanđela, Spomenica u povodu 180. obljetnice; Zenica – župa sv. Ilije Proroka, Spomenica 1836. – 2014..