Predstavljena knjiga Hrvatski misionari Velimira Bugarina

Vrlo zanimljiva knjiga naziva „Hrvatski misionari i tradicionalna društva Afrike“, u četvrtak navečer predstavljena je u auli Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić u Travniku. Autor knjige je zadarski student, prof. povijesti, etnologije i kulturne antropologije, Velimir Bugarin (1985.) iz Travnika.

Težište knjige je na prikazu rada hrvatskih misionara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pred velikim brojem zainteresiranih među kojima su bili i brojni uglednici katoličke crkve i kulturni djelatnici s područja srednje Bosne, knjigu su predstavili don Ivica Štironja, voditelj Nacionalne katoličke misije pri Vrhbosanskoj nadbiskupiji i urednik knjige autora Bugarina, poznati franjevački intelektualac, fra Pero Vrebac, obojica svojevremeno misionari u Africi, potonji čak 14 godina.

Don Ivica je govorio o misionarima označivši ih božjim poslanicima, „ludo“ zaljubljenim u Isusa, koje u njihovom vrijednom poslanju vodi Duh Sveti, o značaju misionarstva, uz iznošenje podatka o čak 90 aktivnih misionara u Crkve kod Hrvata, od kojih je skoro polovica iz Bosne i Hercegovine. Fra Pero Vrebac je govorio o ulozi i djelovanju misionara, stručno i dokumentirano ali i „s lica mjesta“, iz svog bogatog, teškog i plemenitog misionarkog života i rada. Obojica su pak knjigu „Hrvatski misionari i tradicionalna društva Afrike“, označili vrlo vrijednom djelu mladog profesora Velimira Bugarina, kakve, sadržajem i tematikom, na našim područjima do sada i nije bilo.

Takvo mišljenje posebno je naglasio u predgovoru knjige, dr. sc Damir Zorić iz Zagreba. „Ovo je pionirski rad jer se ovom temom u nas ne bavi mnogo stručnjaka. Onako kako je to učinio Velimir Bugarin, gotovo da i nije bilo slučajeva u stručnoj literaturi. Zbog toga ta je pionirska nota ove studije mnogo značajnija i važnija od one koja prati svaki pionirski rad“, napisao je dr. sc. Damir Zorić.

Veliki broj okupljenih Travničana, Novotravničana i Vitežana toplo su pozdravili mladog autora i ugledne predstavljače knjige koji su to učinili na vrlo zanimljiv, slikovit i pristupačan način, a veliku pozornost privukao je i prikazani dokumentarni film „Fra Vjeko Ćurić – bosanski mučenik“, režisera i redatelja, Jakova Sedlara. Film govori o u svijetu poznatog misionara Vjekoslava Ćurića iz žepačke župe Osova, ubijenog u Ruandi 31. siječnja 1898. godine, gdje je u misionarskom radu, s brojnim vrijednim djelima i neizbrisivim tragovima dobrote koje je iza sebe ostavio, proveo punih 15 godina.