Predstavljen Stanićev književni opus

U okviru tradicionalne književne manifestacije „Andrićevi dani”, u četvrtak navečer u prepunom Klubu HKD Napredak u Travniku predstavljen je bogati književni opus Ante Stanića iz Kreševa, a čine ga 25 knjiga poezije, eseja, pripovjedaka i romana. Uz to Stanić je i vrijedni skupljač mudrih izreka također objavljenih u jednoj knjizi.

Uvaženog gosta – književnika iz Kreševa prigodnim je riječima pozdravio predsjednik HKD Napredak Travnik, Želimir Uzelac, a Stanić je kazao kako je iznimno počašćen što je dobio priliku svoj književni opus predstaviti u gradu rođenja nobelovca Ive Andrića, u okviru književne manifestacije „Andrićevi dani”, u vrijeme kada se obilježava 120-ta godišnjica rođenja najpoznatijeg Travničanina, Ive Andrića.

A književni opus Ante Stanića predstavljen je na zanimljiv i neuobičajan način. Naime, uvodno ulomke iz djela Ive Andrića čitala je Travničanka Neda Vukić, dok je o književnom putu, književnim inspiracijama, pjesmama, i raznoraznim zanimljivostima povezanim i uvezanim i u njegove pjesme, pripovijetke, romane… govorio je autor Anto Stanić. Svoje pjesme je sam recitirao a na ranije pripremljena pitanja koja mu je postavljala Maja Stanić zanimljivo je i slikovito je odgovarao. Nekim od odgovora „težinom argumentacije” davao je recitirajući vlastite pjesme tematski vezane za postavljeno pitanje, te citiranjem ulomaka iz svojih pripovjedaka, eseja ili romana. A ovakvu književnu prezentaciju okupljeni Travničani su prihvatili i autora – predstavljača toplo pozdravili.

Ovom prilikom Stanić je komplete svog književnog opusa darovao HKD Napredak, podružnica Travnik i KŠC „Petar Barbarić”.

Zvonimir Čilić / VL