Predstavljen program prevencije nasilja u školama u SBŽ

Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u BiH, u suradnji s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije danas je u Travniku organizirala predstavljanje programa prevencije nasilja u školama u SBŽ.

Predstavljena su tri dokumenta, Izvješće o nasilju u osnovnim i srednim školama SBŽ-a, Protokol o postupanju u slučaju nasilja u školi i Smjernice za prevenciju nasilja u školama, koji su nastali kao rezultat istraživanja o vrstama nasilnih događaja i učestalosti nasilja u školama.

Kako je Feni pojasnila službenica za odnose s javnošću OESS-a, Radmila Trifković, OESS je početkom ove godine u suradnji s resornim županijskim ministarstvom poduzeo izradu analize o nasilju u školama koja je urađena na uzorku od 75 osnovnih i srednjih škola, odnosno na uzorku od 7.800 učenika i roditelja u SBŽ-u.

Rezultati se ne razlikuju mnogo u odnosu na rezultate u drugim područjima, zbog čega je odlučeno da se formira radna grupa u kojoj su bili pedagozi osnovnih i srednjih škola SBŽ-a, koji su na osnovu rezultata analize razvili spomenute dokumente.

“Prvi put napori škola i roditelja su stavljeni pod jednu “kapu”. Na osnovu Protokola jasno je propisano koje su to odgovornosti i ponašanja u slučaju nasilja, a Smjernice govore o tome kako da se uradi prevencija”, naglasila je Trifković.

Ovim dokumentima, navela je, želi se prije svega raditi na prevenciji nasilja u školama i smanjenju broja slučajeva nasilja te utjecati na mlade da znaju prepoznati i prijaviti nasilje i na pravi način reagirati u takvim situacijama.