Predstavljen novi roman Sanje Babić Đulvat “Kako me spasio Werther”

„Kako me spasio Werther“ je novi, treći po redu, roman profesorice Sanje Babić-Đulvat čija se promocija održala u četvrtak, 26.11.2015. godine u kazališnoj dvorani „Vitez“ u Vitezu.

Promociji je bila nesvakidašnja, a velik broj posjetitelja mogao je uživati u prigodnom programu koji je vodio organizator promocije Ivan Sajević. Prizore iz romana na sceni su izveli mladi i talentirani glumci Gradskog kazališta „Vitez“ Berna Mišković, Ivona Matošević, Ana Maros i odlični Toni Josipović u ulozi Werthera. Ulomke iz romana čitale su Berna i Ivona, a za glazbeni dio večeri bili su zaslužni Ilijana Budimir-Trupina i Josip Popović koji su izveli dvije skladbe Josipe Lisac i Toše Proeskog.

Recenzenti romana „Kako me spasio Werther“ su književnik Josip Mlakić i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Marijana Badrov. U svojoj recenziji, koju je tom prilikom i pročitala, profesorica Badrov naglašava:

„Kako sam naslov da naslutiti, roman obiluje intertekstualnošću. Preciznije, autorica se služi svojim dugogodišnjim čitateljskim i praktičnim (školskim) iskustvom kako bi kroz imaginarni dijalog s omiljenim književnim likovima i piscima putovala kroz neko drugo vrijeme i prostor. Djelo odlikuje proustovska tehnika pripovijedanja u kojoj asocijativnost ima značajnu ulogu. Upravo su mirisi, dodiri, predmeti i ljudi ono što nas vraća i podsjeća na, naizgled, zaboravljeno i otrgnuto sjećanju. Ponekad vrlo luckasto, a mnogo češće sjetno i bolno istinito. Čitatelju nećemo otkrivati Wertherovu spasonosnu i sudbonosnu ulogu, ali ono što možemo reći i zaključiti je da svatko u romanu može pronaći zrnce duhovnosti i poticaj za vlastiti put koji vodi do oslobađanja od tabua.“

Recenziju gosopdina Mlakića, koji je iz opravdanih razloga nije mogao prisustvovati promociji, pročitala je profesorica Ivanela Brković. U svojoj recenziji Mlakić ističe:

„U kratkom romanu Sanje Babić-Đulvat „Kako me spasio Werther“ pred čitatelja izranja jedan oniričko-intertekstualni svijet po kojemu lutaju sablasti Hermana Hessea, Tolstojeve Ane Karenjine, Goetheova Werthera… Sve je tu izmješteno iz stvarnog, realnog svijeta u jedan začudni amalgam oniričkog i stvarnog, ako književni svijet prihvatimo kao stvarni, kao daleku čitateljsku arkadiju koja pulsira životom.“

Na kraju se svim posjetiteljima obratila i sama autorica Sanja Babić-Đulvat, zahvalivši se najprije svojoj obitelji, prijateljima, izdavaču Multimedia Print-Nova Bila, potom recenzentima, glumcima, glazbenicima, voditelju, a posebno svima koji su došli. U publici je bio velik broj učenika što je pohvalno. Prema riječima autorice, roman “Kako me spasio Werther“ posvećen je njenom pokojnom sinu Jošku i svim neshvaćenim dušama, anđelima u srcu i zvijezdama na nebu.

„Ostaje mi, ovom prilikom, samo poželjeti da ćete čitati bez osude i sumnje u iskrenost. Kao da slušate riječi prijatelja koji ima jednu namjenu … Onu koju je Werther imao sišavši s anđeoskih visina da donese osmijeh i nadu, da učvrsti moju i vašu vjeru u bezvremensku i sveobuhvatnu ljubav koja nas veže“ rekla je na kraju promocije spisateljica Sanja Babić-Đulvat.

Po završetku su svi posjetitelji imali priliku kupiti roman uz koji su dobili čaj kao poklon izdavača. Sliku, koja krasi naslovnicu romana, autorica je ponudila na aukciju od čije će prodaje sav prihod ići Gradskom kazalištu mladih „Vitez“. Za tehničku podršku zaslužan je Petar Pejović, a za fotografiju Filip Šarić.

Druženje sa autoricom i potpisivanje romana se nastavilo i nakon službenog dijela promocije.