Predsjedništvo ŽO HDZ 1990 SBŽ posjetilo Fojnicu

Na rekacijski mail vitez.info portala stiglo je priopćenje za javnost ŽO HDZ 1990 SBŽ.

Priopćenje se odnosi na posjet predsjedništva ŽO HDZ 1990 ŽSB Fojnici, a mi ga prenosimo u cijelosti.

“Predsjedništvo ŽO HDZ 1990 ŽSB u Fojnici je održao proširenu sjednicu sa članovima OO na kojoj se raspravljalo o radu stranke, poziciji hrvatskog naroda i pripremi za lokalne izbore, koji će se održati u jesen ove godine.

Konstatirano je da se Hrvati općine Fojnica nalaze u teškoj situaciji, posebno povratnici od kojih još mnogi čekaju na obnovu stambenih objekata kao i izgradnju i rekonstrukciju infrastrukturnih projekata (putovi, vodovod, elektro) posebno u mjestima izvan grada.

Neka mjesta u kojima su Hrvati prije rata živjeli a u njima se nije desio povratak, nažalost danas su izbrisana s popisa sela i MZ.

U općini Fojnica jako je izražen problem zapošljavanja tj. nemogućnost zapošljavanja Hrvata u općinske službe, javna poduzeća (Komunalno, Reumal i Dom zdravlja) u kojima skoro da i nema zaposlenih Hrvata.

Statistika pokazuje da se u općinskim službama odluka o popisu pučanstva iz 1991. godine uopće ne poštuje, zašto se posebno trebaju boriti vijećnici hrvatskog naroda u općinskom vijeću Fojnica.

Dana je puna potpora predsjedništva HNS-a u zajedničkom izlasku hrvatskih stranaka za načelnike općina na općinskim izborima što je bio i zaključak ŽO HDZ 1990 ŽSB, a usvojen na III. Saboru stranke u prosincu 2011. godine u Mostaru.

Razgovarano je s predsjednicima udruga proisteklih iz domovinskog rata iz općine Fojnica, koji su iskazali nezadovoljstvo radom federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata koji provodi nezakonitu reviziju invalida, koji su svoj status stekli nakon ranjavanja u obrani Središnje Bosne.

Predsjedništvo ŽO je dalo punu potporu predsjednicima udruga u borbi za poštivanje zakona i osuđuje način na koji se vrši revizija branitelja, a što je skaliralo u slučaju predsjednika koordinacije udruga proistekih iz domovinskog rata HVO Bugojno koji je bio i logoraš na stadinu Iskra u Bugojnu, gospodina Miroslava Zelića.

Dužnosnici HDZ 1990: predsjednica OO dr. Nada Sušić Sijerčić, predsjednica ŽO Slavica Josipović, dopredsjednik Rudo Vidović i ministar Jozo Lučić sa suradnicima, posjetili su samostan Duha Svetoga i razgovarali su sa gvardijanom fra Nikicom Vujicom i fra Jankom Ljubosom o položaju Hrvata katolika u općini Fojnica a u kontekstu izjave Sv. stolice.

Za sve poginule branitelje i civile u domovinskom ratu u općini Fojnica,položen je vijenac i upaljene su svijeće ispred spomen obilježja”, stoji u priopćenju ureda za informiranje ŽO HDZ 1990 SBŽ.