Predsjedništvo HNS-a u Vitezu

U Vitezu je u utorak u kasnim popodnevnim satima održana 3. sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. Sjednica je održana u dvorani za sastanke u Franšiznom centru BiH. Kasnije, održana je i sastanak predsjednika HNS-a Dragana Čovića i predsjednika Glavnog vijeća HNS-a, Bože Ljubića s nositeljima zakonodavne i izvršne vlasti iz reda hrvatskog naroda na razini BiH, iz oba entiteta i Distrikta Brčko.

Pred početak sjednice, prve radne, Predsjedništva HNS-a, predsjednik Dragan Čović je kratko razgovarao i sa novinarima.

„Hrvatski narodni sabor okuplja sve ono, bez namjere bilo koga uvrijediti ili povrijediti, što razmišlja u interesu hrvatskog naroda u BiH. I, jasno je, HNS je važan dio političke scene u BiH, prije svega to je snaga, legitimni predstavnik Hrvata u našoj Bosni i Hercegovini. Na ovom sastanku želimo se informirati, međusobno razmijeniti informacije, otvoreno govoriti o političkim prilikama, jer to ovaj aktualni politički trenutak zahtijeva i zaslužuje“, kazao je dr. Čović i posebno naglasio. „Želimo što prije formirati vlast na svim razinama, čeka nas mnogo posla a i želimo što prije krenuti u reorganizaciju, u preustroj Bosne i Hercegovine. Tu prije svega mislim na Izborni zakon, što bi bio, već samo po sebi, put ka preustroju BiH. Želimo i hoćemo o tomu razgovarati vrlo transparentno, a već smo, nedavno u Kupresu o tomu razgovarali i tražili mišljenja i viđenja struke po tim pitanjima. Želimo čuti i mišljenje svih naših ljudi, na svim područjima BiH, animirati i aktivirati sve političke stranke u BiH koje djeluju na političkoj sceni. Naša je želja, i cilj, do kraja ove godine dobiti Izborni zakon, kako bez novog izbornog zakona ne bi ušli u narednu godinu koja je izborna (lokalni izbori op.a), kazao je dr. Dragan Čović.

Predsjednik Čović je također kazao kako se, konačno, mora u praksi provesti Odluka Ustavnog suda vezana za ustroj vlasti u Mostaru.

„Vrijeme je, a trebalo je to biti već odavno, da svi akteri vlasti promjene neke od svojih stajališta, neka svoja viđenja neriješenih pitanja koja BiH sputavaju na jedinom putu koji vodi ka europskim integracijama“, dodao je Čović.

U prvim večernjim satima, nakon završene sjednice Predsjedništva, dvojica čelnika HNS-a, dr. Dragan Čović i dr. Božo Ljubić, održali su sastanak s predstavnicima HNS-a u strukturama izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH.

„Bila je ovo dobra prilika za međusobno se informirati što smo uradili po pitanju konstituiranju struktura vlasti, što nas još čeka na tom planu. Gdje i zašto zapinje“, kazao je Božo Ljubić, naglašavajući kako su svi sudionici sastanka upoznati detaljno s programom HNS-a. „Program je, ustvari, strateški okvir za sve nositelje izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, te da je taj program implementiramo na koherentan način u čemu će HNS i Glavno vijeće usmjeravati i koordinirati rad kako bi došli do točke kada možemo reći da su Hrvati konačno ravnopravan subjekt u BiH s ostala dva naroda. To je, ustvari, i temeljni cilj HNS-a i njegovih organiziranih tijela“; naglasio je Ljubić, podsjećajući kako je cilj, prije svega, završiti konstituiranje vlasti na svim razinama, te provedba Deklaracije HNS-a i programa svih odjela. „Konačno, posebno je istaknuo Ljubić, a to je, rekao bih, i najvažnije, moramo poeti s aktivnostima promjena sistema, a riječ je o Izbornom zakonu i Ustavu…, kako bi se, konačno, za sva vremena u potpunosti izbjegla opasnost marginalizacije hrvatskog naroda u BiH. To je zadatak HNS-a, takve ciljeve i zadatke nose u sebi i ovi radni sastanci u Vitezu čiji su zadaci bili i dodatno osvješćenje svakog od nas, spoznaja da je HNS i njegove zadaće, nacionalni projekt koji moramo i u praksi implementirati i provoditi . Na proteklim izborima, što je vrlo važno, HNS je potvrdio svoju spregu s narodom. Po tom pitanju i s tim ciljem treba s udruženim snagama nastaviti raditi i djelovati

Prethodni članakRijeka na gostovanju u Busovači
Sljedeći članakPočinitelji zločina i nalogodavci i dalje nepoznati