Predsjednik Udruge frizera KSB uputio pismo Vladi KSB

Svi frizeri i kozmetičari bili su prinuđeni zatvoriti svoja vrata za klijente kako bi smanjili širenje koronavirusa, kaže predsjednik Udruge frizera KSB, Sanin Fazlić.

Kolike su štete što u ovom periodu nisu radili i još uvijek ne rade i na koji način mogu se oporaviti, ne znaju ni vlasnici salona.

Predsjednik Udruge frizera KSB, Sanin Fazlić kaže da je u kontaktu s vlasnicima frizerskih salona, te su došli do zajedničkog stava da upute pismo Vladi KSB za pomoć. Pismo prenosimo u cijelosti.

“Obraćam vam se kao predsjednik “Udruženja frizera SBK” i predstavnik 235 registriranih frizerskih, kozmetičkih i berberskih radnji.

Naša struka je pogođena, kao i ostali mali privrednici, a gotovo sigurno da će mnogi teško nadoknaditi gubitke neradom.

Opravak ionako oskudnih proračuna potrajat će dugo, znajući da po svim ekonomskim analizama dolazi period recesije tako da će naše usluge biti svedene na minimum.

Ukupan broj zaposlenih frizera u našem Kantonu je oko 300. Uzimajući u obzir i distributersku industriju frizerske opreme i proizvoda, koji zapošljavaju također 10 – tine komercijalista i administrativnih djelatnika, broj zaposlenih u frizerskoj industriji je i veći.

Sve ove firme su zatvorene odlukom kriznog stožera iako smatramo da su se mogle donijeti mnogo racionalnije odluke, jer smo svjedoci da su mnoge velike firme, koje zapošljavaju na stotine radnika u pogonima, kao i mnogobrojni marketi, nastavili nesmetano raditi. Stoga se samo po sebi postavlja pitanje na osnovu čega su ovi radnici manje izloženi i jesu li oni otporni na virus?!

Prema svim aspektima, frizerski saloni su puno higijenski uredniji i sigurniji, jer znamo da se naš posao svodi na urednost i uljepšavanje klijenata.

Mi smo se u ime Saveza frizera BiH obratili svim višim razinama vlasti, ali kako pripadamo KSB, očekujemo pomoć i rješenja od našeg Kantona.

Uz konzultacije s odvjetničkim uredom, ustanovljeno je da je mnoštvo članaka zakona prekršeno, kako iz Zakona o ljudskim pravima, tako i iz Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Većina frizerskih salona je u iznajmljenim prostorima, vlasnici su kreditno zaduženi, zapošljavaju radnike o čijim plaćama ovise njihove obitelji,… S mnoštvom problema, i bez ovog novonastalog stanja, koje traje više od mjesec i pol dana, bez naznaka kad ćemo početi s radom, tražimo od vas sljedeće:

– Da se isplate minimalne plaće za radnike i poslodavce u što skorijem periodu i to u cijelosti, onoliko koliko prema zakonu iznosi minimalna plaća, a ne neke dijelove plaće, jer i mi prema zakonu uplaćujemo kompletan iznos, a zabranom rada nemamo nikakav priliv novca.

– Zahtijevamo da sve vrste apliciranja po pitanju sufinanciranja radimo online, jer ne vidimo nikakav razlog da to drugačije radimo. Sve drugo iziskuje naknadne troškove za nas.

– Financiranje ostalih troškova i nameta za vrijeme nerada, koje vam uredno možemo prikazati

– Angažiranje inspekcije uz instrukcije da obilaze NEREGISTRIRANE salone, a ne samo da dolaze registriranim salonima i jedva čekaju da napišu kaznu, što im je višegodišnja praksa.

Krajnje je vrijeme da se ukine rad na crno. Mi smo spremni da iz svakog grada pošaljemo spiskove s adresama i imenima gdje se nalaze osobe koje rade godinama, a inspekcije ih uredno zaobilaze.

– Kada se dozvoli rad, da nam stanete u zaštitu i ne dopustite da se nametnu raznorazni propisi mjera zaštite na radu.

Da primjenjujemo primjere iz najsuvremenijih zemalja (npr. Švicarska), gdje su frizeri krenuli s radom uz preporuku vlasti da se koriste samo maske, a sve u želji da im smanje troškove, jer su i sami naveli da su saloni oduvijek dovoljno higijenski sigurni i dezinficirani.

– Tražimo od javnih, a li i privatnih osoba da ne potražuju kiriju za period kada nismo radili ili da Kanton izmiri taj novac u određenom periodu.

– Ukidanje komunalne takse na 3 godine dok se u potpunosti ne oporavimo.

Molimo vas da nas primite na sastanak na kojem bismo vam iznijeli još mnoštvo problema, kao i mogućih rješenja, kako bismo u konačnosti svi bili zadovoljni.

I naša je želja veći priliva novca u proračun, jer zaista ima mnogo toga što nije riješeno od Zakona formiranja minimalne cijene do svakodnevnih problema zbog čega je ova struka ugrožena.

Nadamo se vašem odgovoru u što kraćem roku, kao i mogućim rješenjima za ova naša goruća pitanja u nadi da nećemo morati potraživati svoja prava na sudu i odlučiti se na slanje svih radnika na teret državi dajući im otkaz”, stoji u pismu Udruge frizera KSB upućenom Vladi KSB.

Prethodni članakVlada ŽSB-a u četvrtak o programu pomoći poduzećima pogođenima pandemijom
Sljedeći članakDanas je Dan općine Vitez