Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio izaslanstvo Hrvata iz Jajca

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjedatelja Općinskog vijeća Jajca Josipa Topića, zamjenika predsjedatelja Općinskog vijeća Ivu Šimunovića, direktora Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Antu Brtana i predsjednika Udruge „13.rujan“ Jajce Darka Samardžića.

Predstavnici Hrvata iz Jajca upoznali su predsjednika Milanovića s aktualnim stanjem u Općini Jajce, posebno s problemima s kojima se susreću Hrvati u toj općini, ali i općenito u Bosni i Hercegovini. Kao jedan od većih problema istaknuli su obnovu kuća u vlasništvu Hrvata koja većim dijelom još nije provedena. Razgovaralo se, nadalje, o značaju kulturne i spomeničke baštine Jajca za identitet Hrvata Bosne i Hercegovine, kao i o gospodarskoj situaciji uz poruku kako su Hrvati odlučili ostati raditi i živjeti u Jajcu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH Zorana Milanovića.

Tema sastanka bilo je i nedavno obilježavanje oslobođenja grada Jajca koje je organizirala Udruga „13. rujan“, a koja okuplja sve braniteljske udruge iz te općine. Oslobođenje Jajca izvršeno je u sklopu operacije Maestral koja je počela 8. rujna, a grad Jajce je oslobođen 13. rujna 1995. godine. Predsjednika Milanovića pozvali su pri tome da dogodine u rujnu posjeti Jajce povodom dana oslobođenja grada.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku su bili savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.