Predsjednik i dopredsjednik HKD Napredak posjetili podružnicu u Vitezu

Nakon Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Bugojna, Travnika i Novog Travnika, predsjednik i dopredsjednik HKD Napredak, Nikola Čiča i Josip Križanović u petak u večernjim satima posjetili su i Vitez. Razgovarali su s članovima Upravnog odbora, a u kratkim crtama visoke goste predsjednik HKD Napredak, podružnica u Vitezu, Zoran Kupreškić upoznao ih je  o radu, funkcioniranju i budućim planovima. Ukazao je Kupreškić i na niz problema s kojim se ova podružnica susreće, prije svega sa skučenošću prostora koji koriste, u koji ulažu znatna materijalna sredstva, a koji vlasnički nije njihov. A upravo je pitanje imovinsko-pravnih odnosa, kada je  Napredak u Vitezu u pitanju, i najveći njihov problem. Jer dio prostora nekadašnje škole, zgrade izgrađene daleke 1906. godine, koju koristi viteški Napredak, koriste i neke druge institucije, što  tu  skučenost za rad i djelovanje Napretka čine još i većom. Uz to, zbog neriješenog vlasništva ne mogu, ili neuspješno pokušavaju, kreditima ili ulaganjima na druge načine,  rješavati te probleme.

Neriješeno je i pitanje pravomoćnosti vlasništva zemljišta u središtu grada na koje Napredak u Vitezu polaže pravo, a što „ubija“ čak i ideju o mogućoj gradnji Doma HKD Napredak koji je ova podružnica imala među prvima u srednjoj Bosni i sve do listopada  1944. godine kada su partizani zauzeli Vitez i Dom opljačkali i zapalili.

Predsjednik Čiča i dopredsjednik Križanović su izrazili zadovoljstvo trodnevnim boravkom i razgovorima koje su vodili s čelništvima srednjobosanskih podružnica ali i s  hrvatskim i bošnjačkim dužnosnicima lokalnih i županijskih vlasti. Podržali su,  bez ikakvih prejudiciranja, buduće aktivnosti ili traženja rješenja imovinsko-pravnih odnosa (zemljište; zgrada koju sada koriste…) HKD Napretka u Vitezu, uz jasno stajalište kako će se i  Središnjica, po potrebi, uključivati u rješavanje tih problema.

„Jake podružnice čine i jak HKD Napredak“, kazao je predsjednik Nikola Čiča, dok je dopredsjednik Josip Križanovi podružnicu u Vitezu označio „jednom od najznačajnijih, najmasovnijih i najaktivnijih u obitelji HKD Napredak“.

Razgovorima su bili prisutni i dužnosnici HDZ-a BiH Viteza, što je i razlog isticanja predsjednika i dopredsjednika Napretka, Čiče i Križanovića, da se samo „…sinergijom čelništva i članova podružnica, gospodarstvenika, Središnjice GKD Napradak…, može doći do boljih rezultata, do realno zacrtanih ciljeva, do rješenja svih problema s kojim se Napredak u Vitezu, i ne samo u Vitezu susreće. Pa i onih koji se čine vrlo teško rješivim kao što su imovinsko-pravni odnosi.