Predsjednica Republike Hrvatske posjetila Vitez i Novu Bilu

Kolinda Grabar Kitarović

Nakon Sarajeva i Mostara, u subotu prije podne hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, u pratnji svojih bliskih suradnjima i hrvatskog veleposlanika u BiH, Ivana Del Vechia, posjetila je Vitez i Novu Bilu.

Domaćin predsjednici Kolindi Grabar – Kitarović, bio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH, ujedno i ministar zdravstva u srednjobosanskoj županijskoj Vladi, Nikola Grubešić.

U Vitezu, u Franšiznom centru BiH, predsjednica je razgovarala sa skupinom srednjobosanskih gospodarstvenika, na čelu s Franjom Rajkovićem, vlasnikom ugledne tvrtke Economic, te s predstavnicima općinskih i županijskih struktura izvršne i zakonodavne vlasti. O političkom i gospodarskom stanju, o problemima i poteškoćama s kojim se gospodarstvenici susreću, ali i o uspjesima koji također ne manjka, predsjednicu Republike Hrvatske su upoznali gospodarstvenik Franjo Rajković, ministrica u županijskoj Vladi, Katica Čerkez i domaćin, Nikola Grubešić.

Nakon kratkoga posjeta Vitezu, a to je treća posjeta ovom gradu i Lašvanskoj dolini u nepunu godinu dana, što zorno pokazuje senzibilitet za ovdašnje Hrvate, za ove prostore, koje ima predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, posjet je nastavljen u Novoj Biloj, u Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“, dar Republike Hrvatske Hrvatima srednje Bosne ali i svim građanima koji na tom području žive.

Buketom svježega cvijeća pred novobiljanskom bolnicom predsjednicu Kitarović dočekao je ravnatelj, primarius dr. Velimir Valjan sa svojim najbližim suradnicima i dijelom bolničkog osoblja. Skupa s ravnateljem dr. Valjanom, s ministrom zdravstva u županijskoj Vladi, Nikolom Grubešićem, s veleposlanimom Republike Hrvatske u BiH, Ivanom Del Vechiom, predsjednica je obišla neke bolničke odjele, a o trenutnom stanju i funkcioniranju ove ugledne zdravstvene ustanove, o planovima koji su pred realizacijom, predsjednicu su upoznali ravnatelj Valjan i ministar Grubešić. Posebno je naglašena stalna pomoć Republike Hrvatske u radu i u osuvremenjavanju bolničkih sadržaja i kapaciteta, a što će se sve to i dodatno poboljšati i oplemeniti izgradnjom šeste bolničke lamele s već nabavljenom najsuvremenijom medicinskom opremom.

Ovom prilikom u bolničkoj dvorani, uz kratko obračanje i riječi dobrodošlice ravnatelja Valjana i ministra Grubešić, prikazan je i kratki dokumentarni film o radu i funkcioniranju ratne Franjevačke bolnice smještene u obližnjoj župnoj crkvi Svetoga Duha. Film govori i o dolasku prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Novu Bilu i Lašvansku dolinu u lipnju 1994. godine i o obećanju gradnje nove suvremene bolnice, koja je nekoliko godina kasnije i izgrađena i koju je sada posjetila aktualna predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović.

U kratkom obraćanju okupljenim novinarima, predsjednica Hrvatske je kazala: “Dolazila sam i dolazit ću i ubuduće u BiH i u ove lijepe krajeve srednje Bosne. Nova Bila i Franjevačka crkva-bolnica je simbol patnje i stradanja Hrvata ovoga kraja, a drago mi je što je upravo ovdje niknula i uspješno funkcionira suvremena bolnica čiju je izgradnju, nakon obećanja dr. Franje Tuđma,a financirala Vlada Republike Hrvatske. Osobno ću se, i dalje, zalagati, da Vlada Republike Hrvatske pomaže rad, opremanje i funkcioniranje ove bolnice, ali i pomaže i u svim drugim segmentima života i rada ovoga kraja i države Bosne i Hercegovine. Nastavit ću, a to stalno ističem, zastupati ulazak BiH u članstvo EU i u Nato savez, te raditi na zbližavanju i na prijateljstvu Hrvatske i BiH, i svih ravnopravnih građana koji u njima žive“.

Nakon Nove Bile, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović je nastavila pu ka Banja Luci gdje će se sastati s biskupom Franjom Komaricom i predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom.