Predrag Palavra osvojio vrh Pik Lenjin visok 7134 metra

Nakon Mont. Blanca, Kilimandžara, odnosno vrha Uhuru Peak na 5895 metara, Aconcaque na 6962 metra, Elbrusa, Predrag Palava poznat do sada kao privrednik koji ima najveću proizvodnju furnira na prostorima biše Jugoslavije, osvojio je i vrh Lenjin u Kirgistanu visok 7134 metra.

Predrag je najvjerojatnije drugi alpinist iz BiH koji je osvojio ovaj vrh.

Alpinist sam postao po nagovoru moga prijatelja Joška Hermana iz Slovenije. Nakon Triglava i drugih vrhova u Sloveniji prvo smo osvajali Mont. Blanc. Kada osvojite jedan vrh onda vas nešto vuče da osvajate i druge više vrhove i da idete dalje. Kroz sve to rodi se i ljubav prema alpinizmu tako da na kraju shvatite da ste postali zaljubljenik u te ljepote koje planine pružaju. Nakon što sam osvojio Mont. Blanc krenuo sam s jednom ekspedicijom na Kilimandžaro. Osvojio sam najvši vrh Uhuru Peak koji se nalazi na 5895 metara.

Nakon toga u Americi vrh Aconcaqua na 6962 metra. Elbrus nam je bio mala relaksacija jer se nalazi na 5642 metra. Nakon manje stanke odlučio sam nedavno poći s prijateljima u Kirgistan da osvojim vrh Pik Lenjin, tako ga zovu, koji se nalazi na 7134 metra.

Svaka je planina poseban izazov ali i posebna opasnost. Mnogo faktora utiče na to hoćete li uspjeti ili ćete se povući s planine zbog vrtoglavice, umora, velikog snijega, leda, oluja itd. Mnogi krenu osvajati vrh ali mali broj je onih koji se i popnu do vrha. Ja sam imao tu sreću da niti jedan put nisam odustao. Vrlo brzo se priviknem na niske temperature, rijedak zrak i ostale nepogode tako da se jednostavno brzo aklimatizujem što nije slučaj s mnogim alpinistima” govori nam Predrag koji je proveo 24 dana s prijateljima dok je osvajao Vrh Lenjin u Kirgistanu.

To vrijeme je ukupno dakle sa putom, odnosno polaskom iz Nove Bile do Kirgistana i nazad. Mislim da je moja grupa bila jedina koja se vratila iza ponoći s vrha do baznog logora. Kada se osvajaju veliki vrhovi onda se postepeno povećava visina na koju se uspinjete kako bi se organizam prilagodio količinama kisika ali i vremenskim uvjetima. Bez kvalitetne opreme ne mogu se osvajati vrhovi poput ovoga u Kirgistanu. Temperature se znaju spustiti i do minus 40 stupnjeva. Ako nemate odličnu opremu smrznete se, podhaldite se i gotovi ste.

Koji Vam je vrh bilo najteže osvojiti?

To je bio Elbrus. Iako se nalazi na 5642 metra, meni je bio najteži jer se nisam dovoljno pripremao za uspon a malo me je i oko boljelo. Ovdje na Lenjinu najopasnije je to što puno klize glečeri. Dnevno i po osam metara pa se staze stalno pomjeraju. To je ujedno i najveći problem jer jednom stazom odete a drugom se morate vraćati. Međutim sve u svemu ipak su to lijepa iskustva i drage uspomene. Vjerujem da će biti još vrhova koje ću rado osvojiti” rekao je na kraju razgovora Predrag Palavra za agenciju Flash.

S. Stipović | Flash.ba