Pravovremeno djelovanje je ključ prevencije depresije kod mladih

Okruženje u kojem djeca i mladi odrastaju, a koje uključuje obitelj, školu, prijatelje i zajednicu u kojoj žive, ključ je prepoznavanja simptoma anksioznosti, depresivnog raspoloženja i depresije, kao i prevencije pojave depresije i njezinih posljedica, zaključak je jučerašnjeg interaktivnog predavanja na temu depresije i anksioznosti kod djece i mladih, koje je CEM organizirao za roditelje.

Predavanje je vodila mr. Lejla Zukan, profesorica filozofije i sociologije, certificirana savjetnica za mentalno zdravlje i radno okupacioni terapeut s dugogodišnjim radnim iskustvom u Centru za mentalno zdravlje Travnik, te članica ekspertne grupe i koautorica za izradu strategije i politike mentalnog zdravlja u FBiH.

Profesorica je govorila o najčešćim uzrocima pojave depresivnog raspoloženja kod mladih, znakovima po kojima ga možemo prepoznati, kao i tipovima ponašanja mladih koja su vezana za ovo stanje. Kako se uz depresivno raspoloženje kod mladih najčešće javlja i anksioznost, roditelji su imali priliku upoznati se s vrstama i simptomima anksioznosti. Kao profesorica Sociologije, Filozofije i Logike u Mješovitoj srednjoj školi „Travnik“, profesorica Zukan je podijelila i svoja iskustva svakodnevnog rada s mladima kroz nastavu i znakova depresivnog raspoloženja koje je ona kao predavačica primijetila.

Ulogu i odgovornost u prevenciji pojave depresije i anksioznosti kod djece i mladih dijele obitej, škola i društvena zajednica, a u dijelu predavanja koje se ticalo ove teme, profesorica Zukan je istaknula Centar za edukaciju mladih kao vrlo značajan resurs za razvoj ličnih i socijalnih vještina djece i mladih, koji ima Travnik i čije programe treba koristiti, jer omogućavaju mladima da kvalitetno ispune svoje slobodno vrijeme.

Koliko je ovo predavanje bilo od koristi prisutnima, govori i činjenica da su neki od njih bili ohrabreni da podijele svoja lična iskustva s ovim problemima i ispričaju kako su se nosili s njima, ističući da je prvi korak podizanje svijesti zajednice i otvoren razgovor na ovu temu, bez tabua i suzdržavanja, što je ovo predavanje i bilo.

Centar za edukaciju mladih, pored direktnog rada sa mladima, kontinuirano organizira edukativne radionice, predavanja i druge događaje namijenjene roditeljima, prosvjetnim radnicima i svim onima koji su u svakodnevnom kontaktu s mladima, a od kojih zavisi njihov razvoj u zdrave, savjesne, odgovorne i aktivne ličnosti.

Na sinoćnjem predavanju roditelji su imali priliku i predložiti teme o kojima žele razgovarati, a koje su vezane za mlade, tako da će Centar za edukaciju mladih nastaviti sa organizacijom ovakvih događaja, istaknuli su iz CEM-a.