Pravi se nova Vlada Federacije

”Finaliziraju se razgovori o uspostavljanju nove parlamentarne većine na federalnoj razini”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i potvrdio kako predsjednik SDA Bakir Izetbegović razgovara s tri stranke o uspostavljanju te većine koju je nazvao “prividnom većinom”, ali je dodao da će ona osigurati da Federalna vlada funkcionira.

”Međutim, to su sve manjinske vlade. Nemojmo se zavaravati. Svaki koncept da imamo dva glasa više od potrebnog je manjinska vlada. Dovoljno je da se dvojica prehlade ili iz nekog razloga naljute da mi nemamo parlamentarnu potporu”, objasnio je Čović na pres-konferenciji u Sarajevu.

Stoga je potrebno, smatra Čović, tražiti rješenja u BiH prije svega u Federaciji dodajući da zagovara ideju da ukoliko se ne može naći kvalitetan dogovor oko parlamentarne većine u Federaciji moraju se razlučiti pitanja koja su strateška za interese BiH.

”To su euroatlantski put BiH i ekonomsko-socijalne reforme. Oko toga ne trebamo imati poziciju i opoziciju, a tek onda da razgovaramo o drugim pitanjima. Svatko iz opozicije, to im je posao, treba na konstruktivan način prozivati za ono što se ne radi u BiH”, stav je Čovića.

Kazao je da će stoga uskoro doći do reorganizacije unutar Vlade Federacije BiH te najavio da će Vlada imati četiri nova ministra umjesto ministara iz Demokratske fronte (DF).

”Međutim, ostaje ključno nejasno pitanje koje želim riješiti jer ne možete biti dio opozicije, izaći iz strukture vlasti, ponašati se kao opozicija, a zadržati ključne elemente u funkcioniranju izvršne vlasti u Federaciji. To je zadržano kao koncept”, naglasio je.

Zaključio je da ti razgovori zahtijevaju ne samo skupiti određeni broj glasova nego ozbiljno razgovarati s opozicijom jer Čović ne vidi niti jedan razlog zašto se predstavnici pozicije i opozicije oko ključnih strateških tema ne bi dogovarali.

Inače, jučer je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić uputio zahtjev predsjedniku federacije BiH Marinku Čavari da razriješi ministre DF-a iz federalne Vlade.