Praktična nastava za učenike u metalskom sektoru u KSB

Projekt “Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalskom sektoru u BiH”, zajedno realiziraju GS – Tvornica Mašina Travnik d.o.o. i njemačka vladina organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), s ciljem poboljšanja stručnog obrazovanja za zanimanja zavarivač, bravar i CNC operater u SBK-u, prema normama europskog metalo-prerađivačkog sektora.
Projekt, koji je iniciran u siječnju 2016., a trajat će do studenog 2018. godine, obuhvaća praktičnu edukaciju učenika za zanimanja zavarivač, bravar i operater CNC mašina.
Upravo za ovim zanimanjima postoji velika potreba, ali je evidentan i deficit obučenih kadrova u SBK-u. Obrazovanje obogaćeno praktičnom edukacijom omogućava mladima da steknu praktične vještine u skladu s najnovijim standardima i potrebama tržišta, a kompanijama da dobiju kvalificiranu radnu snagu. Cilj je projekta motivirati i druge firme iz metalskog sektora u regiji da primjene ovaj koncept stručnog obrazovanja, kaže se u priopćenju pokretača projekta.
U okviru projekta su organizirani i prilagođeni seminari iz oblasti metodike i didaktike za majstore, nastavnike i članove projektnog tima.
Imajući u vidu da majstori inženjeri i nastavnici, u svom radu, imaju obvezu prenijeti znanje i vještine učenicima, ali i definirati kompetencije srednjoškolaca, seminari su bila prilika da unaprijede svoje kompetencije koje će im omogućiti odmak od tradicionalnih i uputiti ih na interaktivne metode rada, dodaje se u priopćenju.
Početkom ove godine u kompaniji GS-TMT d.o.o. otvorena je i radionica za praktični rad učenika, koja je opremljena modernim tehnologijama koje će učenike pripremiti za daljnji rad u okruženju koje im je poznato.
Trenutno se finalizira i priručnik za učenike, koji će služiti kao dodatna literatura za praktičnu nastavu za zanimanja zavarivač, bravar i CNC operater.
U proceduru izrade priručnika uključeni su REZ Agencija, GS-TMT i partnerske škole u projektu, a njegovo predstavljanje se očekuje do kraja školske 2016./2017. godine.
U okviru projekta “Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalskom sektoru u BiH”, u GS-TMT d.o.o. će, po završetku formalnog obrazovanja, biti zaposleno šest mladih ljudi, dok će svi sudionici praktične nastave biti certificirani u Institutu za zavarivanje u Tuzli.

Prethodni članakPromijenjen termin meča Široki Brijeg – Vitez
Sljedeći članakKonobar izmislio pljačku jer je potrošio utržak na kocki