Poziv Vitežanima koji borave u inozemstvu da se prijave za glasovanje putem pošte

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) uputila je poziv svim iseljenicima Vitežanima, koji trenutačno  borave u inozemstvu, kao i one koji će na dan Općih izbora (12.  listopada) biti izvan Viteza  da se prijave za glasovanje putem pošte ili u Diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u inozemstvu.

“Pravo glasovanja na Općim izborima imaju svi državljani Bosne i Hercegovine neovisno o mjestu prebivališta. Ovoga puta, HDZ BiH predvodi koaliciju stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru (HNS BiH). Pod okriljem HNS-a naći će se pet stranaka s hrvatskim predznakom, što čini HNS jedinom hrvatskom koalicijom na listopadskim izborima. Od presudne važnosti je da se hrvatski narod još jednom potvrdi kao politički važan narod, da pokaže jedinstvo te da svim onim koji nastoje Hrvate marginalizirti pokaže kako je taj projekt propala stvar”, navodi se u priopćenju.

Izborima mogu pristupiti samo ono državljani BiH koji se prethodno registriraju. Registracija je dopuštena do 29. srpnja.

UPUTE:

Prema Izbornom zakonu BiH, da bi mogli glasovati morate ispuniti sljedeće uvijete:
– da ste državljanin BiH
– da na dan izbora (12.10.2014.god) imate 18 godina
– da imate prijavljeno prebivalište u BiH

Da bi ste mogli glasovati u odsutnosti na Općim izborima 2014. u BiH prvo se morate prijaviti za glasovanje izvan BiH do 29.07.2014. u 24:00h. Prijava se vrši tako da na stranici www.izbori.ba (Središnje izborno povjerenstvo) ili www.mvp.gov.ba (Ministarstvo vanjskih poslova BiH) skinete obrazac PRP-1 ručno ga ispunite te uz njega još priložite sljedeće dokumente:
a) za osobe koje posjeduju dokument izdan u okviru CIPS sustava
– popunjen i vlastoručno potpisan obrazac PRP-1
– kopiju CIPS dokumenta
b) za osobe koje nemaju dokument izdan u okviru CIPS sustava
– popunjen i vlastoručno potpisan obrazac PRP-
– identifikacijski dokumant zemlje u kojoj živite (bilo koji dokument sa slikom)
– dokaz o državljanstvu BiH (ne starije od 6 mjeseci)
– dokaz o prebivalištu BiH (ne starije od 6 mjeseci)

Popunjen obrazac PRP-1 i dokumente možete poslati putem faxa na: +387 033 251 333 ili +387 033 251 334,  putem e-maila na: prijavapp@izbori.ba ili putem pošte na adresu: Poštanski pretinac 451 71000 Sarajevo Bosna i Hercegovina.  Da bi ste provjerili status Vašeg obrazca možete izvršiti provjeru na: tel. +387 033 251 331 ili +387 033 251 332 ili putem e-maila: info@izbori.ba. Napomena: na obrazcu PRP-1 na pitanje br. 10 odgovor treba biti glasovanje putem pošte.