Pozitivna priča iz Viteza: Rasadnik “Iris”

Još jedna pozitivna priča dolazi nam iz Viteza! Točnije, ova pozitivna priča u našem gradu postoji već dugi niz godina, od 1985., kada se pod imenom „Iris“ i kod nas počinje govoriti o hortikulturi.

Nastavlja se usavršavanjem u ovoj, gotovo umjetničkoj domeni, da bi 1999. godine „Iris“ prerastao u rasadnik, danas, jednako kao i njihova cvjećarska radnja, nadaleko poznat.

Već na spomen rasadnika i hortikulture u Vitezu, misli same idu do vrijedne obitelji Livančić iz Viteza, koja se vrlo uspješno bavi uređenjem i održavanjem zelenih površina, izradom hortikulturnih idejnih rješenja, proizvodnjom ukrasnog bilja, te prodajom sadnica ukrasnog bilja.

Često ne primjećujemo ono što se nalazi tako blizu nas samih, a ova priča svakako zaslužuje da se ispriča!

Ljubav prema hortikulturi, biljkama, uređenju,… roditelji Mileva i Zdravko Livančić prenijeli su na svoje sinove Borisa i Nikolu, koji su po završetku Šumarskog, odnosno Poljoprivrednog fakulteta, odlučili nastaviti i unaprijediti ono što su sami njegovali godinama.

Danas se radi o respektabilnoj obiteljskoj firmi, koja je svojim znanjem i vještinama, uz pomoć ukrasnog drveća, grmlja i trajnica, uljepšala brojne trgove, dvorišta kuća i poslovnih objekata.

Zastaje dah na njihova idejna rješenja, ali samu izvedbu, jednako kao i na rasadanik, koji se nalazi u mjestu Šantići, nadomak Viteza, i danas ima preko 700 biljnih vrsta u ponudi. Među njima je čak 17 vrsta bukve i gotovo 200 vrsta čuvarkuće!

Na ovome mladi magistri struke, Boris i Nikola Livančić, zajedno sa svojom obitelji, ne staju! U planu im je, kažu, povratak na autuhtone vrste voća i povrća. U tijeku je nabavljanje sjemena, uslijedit će kalemljenje i uzgoj i prodaja autohtonih vrsta, koje smo u međuvremenu zaboravili, oslanjajući se na uvozne sorte, javlja Radio Vitez.

Prethodni članakTijekom protekla 24 sata testirana 541 uzorka, na COVID-19 pozitivno šest osoba u FBiH
Sljedeći članakNeostvarena očekivanja