POZITIVNA PRIČA IZ SREDNJE BOSNE: “Vitaminske bombe” mladog profesora

Slaven Čović mladi je profesor glazbenog odgoja iz Gornjeg Putićeva kod Travnika koji se bavi uzgojem zdrave hrane i pripravom likera od najrazličitijih sorti voća.

– Sve je počelo prije četiri godine kada sam prijateljici odlučio darovati bocu višnjevače, ali je nisam mogao naći ni u jednoj trgovini. Odlučio sam je sam proizvesti i tako sam krenuo s proizvodnjom – kaže Slaven.

Radnim danima je u školi, vikendom nastupa s glazbenim sastavom Triumph, a slobodno vrijeme, kako doznajemo, ostavlja za rad u svojoj maloj trgovini zdrave hrane koja nosi naziv “Cibus”. Prirodni položaj ovog travničkog sela omogućuje mladom poduzetniku da potrebno voće i ljekovito bilje može sam uzgojiti ili pronaći u okolnim šumama. Kaže da su sve traženiji proizvodi od starih voćnih sorti.

– Gornje Putićevo ima odlične uvjete za uzgoj zdrave hrane. Šume u mojoj blizini bogate su pomalo zaboravljenim voćnim sortama. To su glog, drijen, divlja trešnja, zova… Mnogi mi traže upravo te proizvode jer su posebno bogati vitaminima – ističe Slaven. Danas njegov asortiman, osim likera, čine različiti prirodni sokovi, med i pripravci sa žitaricama koji su već postali prepoznati kao “vitaminska bomba”.

– U ovom poslu bitno je slijediti tradiciju proizvodnje, ali i ne plašiti se eksperimentiranja. Danas se kod ljudi sve više budi svijest o važnosti zdrave hrane i nije im problem doći iz udaljenijih gradova po određeni proizvod. To mi daje motivaciju da nastavim s radom – kaže Slaven. Od prošle godine Slaven je i dobitnik priznanja “Zlatni čokanj” za najbolji liker na Festivalu rakija u Zenici. To priznanje ove godine odvest će ga na Međunarodni festival rakije najavljen 24. listopada u Pančevu.