Povjerenstvo za EU integracije Doma naroda Parlamenta F BiH s predsjednicima Skupština županija

Članovi Povjerenstva za europske integracije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, ujedno i članovi Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Lidija Bradara, predsjedateljica Doma, Jasenko Tufekčić i Drago Puzigaća, dopredsjedatelji te Tomislav Martinović i Osman Ćatić, predsjednici Klubova hrvatskog i bošnjačkog naroda, održali su danas 25. siječnja 2017. godine sastanak s predsjednicima županijskih, odnosno kantonalnih skupština u Federaciji BiH. Na sastanku je bila i Radmila Urta, predstavnica Direkcije za europske integracije BiH (DEI BiH).

Na dnevnom redu bile su teme vezane za aktivnosti pripreme odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije (EK) kao i procedura donošenja zakona iz podijeljene nadležnosti između Federacije BiH i županija.

Rok za pripremu odgovora za Upitnik Europske komisije je kraj tekućeg mjeseca. Prema riječima Lidije Bradara, predsjednice Povjerenstva za europske integracije Doma naroda, i predsjedateljice ovog doma, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je pripremom odgovora prije roka još jednom pokazao opredijeljenost ka članstvu u Europskoj uniji koje, istaknula je i ovom prigodom, nema alternativu. Svoj dio posla, pripremu odgovora iz Uputnika, u skladu s ustavnim nadležnostima, završila je i većina županija/ kantona u Federaciji BiH ili su pri samome kraju s ovim poslom, potvrdili su predsjednici skupština županija. Pripremljeni odgovori bit će uneseni u jedinstven informacijski sustav kojeg je izradila Direkcija za europske integracije BiH s ciljem postizanja što kvalitetnijih odgovora. Na njihovu usklađivanju radit će DEI BiH kako bi se dodatno ujednačili u pogledu razine informacija. Suradnju Federacije BiH i županija/kantona u Federaciji BiH na pripremi i aktivnostima vezanim za europski put BiH pohvalila je Radmila Urta, predstavnica DEI BiH.

Pored aktivnosti vezanih za pripremu i izradu odgovora na pitanja iz Upitnika EK, na sastanku Kolegija Doma naroda s predsjednicima skupština županija/kantona razgovaralo se i o procedurama donošenja zakona iz podijeljene nadležnosti. Ovom prigodom naglašeno je kako se niti jedan zakon iz podijeljene nadležnosti neće naći na dnevnom redu sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH bez suglasnosti županija. U tom kontekstu istaknuta je potreba definiranja dogovora na trajnoj osnovi, sukladno odredbama definiranim Ustavom Federacije BiH.

Prethodni članakKroz Prenj ide tunel, autocesta zaobilazi Blagaj
Sljedeći članakBRAVOOO: Projekt SPARKreators – donacija 500 robota osnovnim školama u BiH