Povelja o partnerstvu općine Dobretići i grada Pakraca

Marko Dražetić, načelnik općine Dobretići sa svojim suradnicima je posjetio grad Pakrac u Republici Hrvatskoj. Svrha putovanja bila je dogovaranje nastavka suradnje koja traje već tri godine. Na području grada Pakraca živi preko 300 stanovnika podrijetlom iz pougarskog kraja što je dakako jedan od razloga uspješne suradnje.

Na službenom sastanku djelatnika općine Dobretići i gradskog poglavarstva u Pakracu postignut je sporazum o partnerstvu. Svečana Povelja o partnerstvu bit će potpisana 19. ožujka 2012. godine, u sklopu obilježavanja spomendana svetog Josipa u Pakracu.

Konkretno djelovanje će se očitovati u predpristupnim IPA-fondovima prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Projekt, koji će zajednički provoditi općina Dobretići i grad Pakrac, sastojat će se od sakupljanja, uzgoja i prerade ljekovitog bilja. Partneri u projektu su i Agronomsko-prehrambeno-tehnološki fakultet u Mostaru i Poljoprivredno-tehnološki fakultet u Osijeku.

Dugoročniji ciljevi projekta su otvaranje postrojenja za pakiranje proizvoda od ljekovitog bilja u Dobretićima te zajednički izlazak na domaća tržišta.