Povećavajmo fizičku distancu, ali smanjimo socijalnu udaljenost!

Kako smo najavili, u sklopu kampanje “Ostani doma – Doma je najljepše”, za vas ćemo pripremiti cijeli niz korisnih i zanimljivih tekstova. U ovom tekstu donosimo korisne savjete kako fizičko udaljavanje pretvoriti u socijalno približavanje.

Usprkos tome što se koristi u epidemiologiji, pojam „socijalno udaljavanje“ nije najbolje rješenje za naredbu ili savjet tijekom situacije u kojoj se nalazimo zbog pandemije korona virusa. U osnovi, ono što je potrebno jeste fizičko udaljavanje dok je socijalno udaljavanje velika prijetnja koje trebamo postati svjesni te protiv koje trebamo djelovati. Dok, na sreću, velika većina stanovništva poštiva poruku da se „smanji fizički kontakt“  i smanjuje, u istoj poruci postoji skrivena opasnost.

Kako se zatvaramo u naše domove možemo izgubiti iz vida naše najbitnije veze s drugima i zaboraviti tešku situaciju onih najslabijih i usamljenih. Dakle ono što je apsolutno pogrešno jeste iskazivanje potrebe za „socijalnom distancom“. Potrudimo se da taj pojam najprije izbacimo iz javnog prostora i međusobne komunikacije i osigurajmo da ne bude shvaćen kao poziv na društveno razdvajanje, društveno isključivanje ili razjareni i hitni individualizam.

Kada se nalazimo vani, fizička udaljenost nam je potrebna, jer ne želimo doći u kontakt s možda zaraženom osobom budući da na taj način možemo postati prijenosnici virusa. Ipak, fizička udaljenost treba, više nego ikad, biti praćena upravo smanjenjem socijalne udaljenosti te povećanjem što je moguće više socijalnih kontakata koji uključuju fizičku distancu i ostanak doma. U današnje doba tehnologije i globalne povezanosti, nemamo nikakvo opravdanje da se ne javljamo jedni drugima. Dapače..

Smanjimo socijalnu distancu tako što ćemo što više komunicirati telefonom te brojnim zabavnim aplikacijama. Ostajanje u kontaktu bez fizičkog kontakta je put kojim ćemo na konstruktivan i ispravan način nadvladati sveopće psihičke izazove ovakvih situacija.

Pored povezivanja potrebno je podsjetiti se i na društvenu odgovornost. U ovoj neuobičajenoj situaciji, još uvijek možemo biti društveno odgovorni – iako se fizički ne nalazimo s drugima. Društvena odgovornost i povezanost su dvije različite stvari ali idu ruku pod ruku s empatijom, suosjećanjem i čovječnošću. Jedno s drugim se u današnje vrijeme može povezati, naravno, kroz tehnologiju. Osnažimo prijateljstva i podržimo se međusobno pozivima, dopisivanjem, video chatom ili čak zajedničkim igranjem igrica.

Ukoliko ste u mogućnosti raditi od kuće, ne zaboravite na vrijeme koje biste proveli u razgovoru s obitelji ili susjedima. Također, kako se zajednice i udruženja brzo prilagođavaju situaciji, danas nam se nude brojni primjeri nadilaženja izoliranosti (poštujući fizičku distancu): zajedničko pjevanje s balkona i prozora, održavanje virtualnih zabava, proslava, live svirki, organiziranje „trač partija“ uz virtualne kave s prijateljima itd.

Fizičko udaljavanje i traženje kreativnih i društveno odgovornih načina za povezivanje tijekom krize nam pomažu u borbi protiv širenja virusa te mogu imati dugoročne i pozitivne učinke na društvo u budućnosti.

Sada moramo biti fizički udaljeni jedni od drugih – od toga nam ovisi zdravlje. Ali trebamo udvostručiti svoje napore da društveno budemo bliži. I od toga, također, naše zdravlje ovisi.