POTRESNO: Zdravki Blažević (75) iz Travnika kamenovali kuću i šalju poruke da seli

U selu Pode Lager pokraj Mehurića u travničkoj župi Brajkovići ubrzo nakon rata vratila se i danas 75-godišnja Zdravka Blažević. Vratila se ponajprije zbog majke Kate Pušelje kojoj je želja bila umrijeti na svome.
Kata je umrla prije osam godina u 93. godini života, a kći Zdravka sve ove godine trpi različite vrste provokacija, pokušavajući, usprkos svemu, ostati u svojoj obnovljenoj kućici i, kao i njezina majka, umrijeti na kućnom pragu.
Sve donedavno, kaže Zdravka, trpjela je različite uvrede i provokacije pa i otvorene poruke da ide iz svoje kuće jer kao Hrvatica nema što tražiti u selu blizu Mehurića, ratnog sjedišta mudžahedina.

Kamenovali kuću

„Sve sam ja to trpjela, i lupanje po garažnim vratima i prozorima, uvrede i provokacije. Ali zbog onoga što sam doživjela u petak uvečer, više ne smijem noćiti u svojoj kući. Te su mi večeri kamenovali kuću. Od straha, kad padne noć, tražim konak kod rodbine i poznanika, samo da sama ne dočekam noć“, ispričala nam je još uvijek vidno uplašena starica koja je od skromne mirovine ugradila i alarm te rasvjetna tijela koja se pale na dodir, nabavila psa čuvara, ogradila dvorište žicom. Sve je to uzalud, jer žena koja živi sama u kući na osami, prelagana je meta. U selu Pode Lager živi još ukupno šest hrvatskih povratnika, uglavnom starijih osoba.

Život u strahu

Svi žive u strahu, a iz straha ne žele ni da im se ime spominje u medijima. Nešto više povratnika je u susjednom selu Pušelji Pode, ukupno 16. „Sva su ova naselja nekad bila hrvatska. Većina zemlje još uvijek je naša, ali i kuća koje su na prodaju sve je više jer ljudi ne žele živjeti u strahu“, ispričao nam je jedan od povratnika.
Stanje nije ništa bolje ni u cijeloj župi Brajkovići. Od prijeratnih 5.600 vjernika, u župi je danas oko osam posto. Masovnijeg povratka bilo je do 2002. godine kada je župa brojala 753 povratnika. Nakon blagoslova kuća krajem prošle godine došlo se do podatka o 470 povratnika u župi, 300 manje u odnosu na 2002. godinu. Strah i nesigurnost su jedan od glavnih razloga što je u župi Brajkovići sve više kuća s natpisom „na prodaju“ i brojem telefona u Hrvatskoj.

Kamenovanja kuće nema u policijskom izvješću

■ Zanimljivo je da kamenovanja kuće povratnice Zdravke Blažević nema u policijskom izvješću MUP-a Srednjobosanske županije niti u MUP-u znaju išta o ovom slučaju iako je policija izašla na mjesto događaja i obavila očevid. Istražujući saznanja do kojih je došla Zdravka Blažević, tj. da su počinitelji uhićeni, kontaktirali smo i Tužiteljstvo u Travniku. Edina Jaganjac, glasnogovornica, kazala nam je kako dežurni tužitelj u petak nije upoznat s bilo kakvim slučajem napada na povratnicu Zdravku Blažević.

A.P. / VL