Potrebe umirovljenike velike, a sredstava nema

Udruga umirovljenika iz Viteza, koja ima oko 1050 članova, jedina je koja uopće nema ni najmanju donaciju iz općinskog proračuna.

To nam je kazao predsjednik Udruge, Franjo Drmić, prije sjednice Predsjedništva održanog u petak u Vitezu. Drmić je također kazao kako je većina članova Udruge, zbog sramno malih i iz dana u dan rastom cijena obezvrjeđivanih mirovina, i egzistencijalno ugrožena.

Članovi Udruge plaćaju mjesečnu članarinu od 2 KM, pa se od tako prikupljenih sredstava malo što može učiniti za materijalno i egzistencijalno najugroženije članove. A potrebe za pomoć su mnoge, svakodnevne, a sredstava (pre)malo.

No, i u takvim okolnostima rukovodstvo Udruge poduzima određene skromne korake, pa je tako u prvih šest mjeseci ove godine najugroženijim dodijeljena novčana pomoć – četvorici po 100 KM a devetorici po 50 KM. „Kap vode u moru problema”, kaže predsjednik Drmić, te dodaje kako kontinuirano, tijekom cijele godine ide isporuka ogrjevnog drveta što a osigurano je, povoljnije plaćanje u osam mjesečnih obroka.

Pomaže se,skromno ali redovito, obitelji umrlog člana Udruge, a individualni odlasci na banjsko liječenje u Fojnicu ili Teslić, plaćaju se u deset mjesečnih obroka, a ove je godine 8 članova ove Udruge, besplatno boravilo na banjskom liječenju.

Kako nam je kazao predsjednik Drmić, proteklih dana je završeno renoviranje prostorija Udruge koje se nalaze u središtu grada. Ukupni troškovi iznosili su 2.500 KM, a u tomu su umirovljenicima pomogle tvrtke i pojedinci – POŽG i Kristal, te Dragan Garić Garas i Stipo Čerkez.

Udruzi je nužno potrebno računalo s printerom, što sami nisu u mogućnosti nabaviti. Očekuju pomoć dobrih ljudi koja, nadaju se, neće izostati.