Potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekta “Zeleni ekonomski razvoj”

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) danas će u Sarajevu zvanično potpisati ugovor o sufinanciranju projekta “Zeleni ekonomski razvoj – Green Economic Development (GED)“ u iznosu od 3.782.500 KM.Ugovor se odnosi na daljnji razvoj aktivnosti koje se već nekoliko godina provode na povećanju energetske učinkovitosti i racionalizaciji upravljanja energijom u cilju smanjenja emisije CO2 i uvođenju informacijskog sustava za upravljanje energijom u javnim objektima (EMIS).

EMIS-om se do sada pratila potrošnja energije u više od 550 objekata širom BiH.

Ovaj ugovor će omogućiti uvođenje EMIS-a u dodatnih 550 javnih objekata u Federaciji BiH. Osim uvođenja EMIS sistema, u 30 javnih objekata u Federaciji BiH bit će proveden detaljni energetski pregled.

Na osnovu rezultata detaljnih energetskih pregleda i daljnje vrednovanje ušteda, koje će uslijediti kao rezultat provođenja mjera energetske učinkovitosti u odabranim javnim objektima u Federaciji BiH, na najmanje pet javnih objekata provoditi će se infrastrukturne mjere povećanja energetske učinkovitosti.

Pored toga, Fond će izdvojiti dodatnih milijun KM za ulaganje u mjere energetske učinkovitosti u devet javnih objekata u poplavljenim područjima Federacije BiH.

 

FENA