Potpisani ugovori za izgradnju infrastrukture u SBŽ vrijednosti milijun KM

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je Srednjobosansku županiju, gdje je s načelnicima/gradonačelnicima iz te županije potpisao ugovore o sufinanciranju izgradnje infrastrukture u deset općina i gradova.

Realizacija ugovora se odnosi na izgradnju putne infrastrukture u povratničkim mjestima, izgradnju školskih objekata, izgradnju infrastrukture za potrebe Islamske zajednice, podršku sportskim klubovima, kao i druge vidove podrške.

Ugovori se odnose na općine/gradove Bugojno, Vitez, Jajce, Busovača, Travnik, Kiseljak, D. Vakuf, Gornji Vakuf, Fojnica i Novi Travnik.

– Odabrani projekti su prijavljeni na javne pozive Ministarstva i naglašeni su kao prioriteti od lokalnih zajednica. Osigurali smo milijun KM za Srednjobosansku županiju. Ako tome dodamo učešće i lokalnih zajednica, projekti će imati mnogo veću vrijednost. Ono što je najvažnije u realizaciji potpisanih projekata, da će krajnju korist imati korisnici u povratničkim mjestima. Time će biti unaprijeđena i osuvremenjena infrastruktura, što dodatno motivira ljude da ostaju u svojim mjestima ili ih redovnije posjećuju – kazao je ministar Ramić.

Kako navode iz Ministarstva, potpisivanju ugovora nazočio je i premijer Srednjobosanske županije Tahir Lendo.

– Ovo je itekako važna podrška našoj županiji, krećemo u realizaciju najznačajnijih projekata u mjestima povratka. Pomoć Vlade Federacije BiH, putem Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, govori da podjednako brinu o razvoju svih krajeva u našoj domovini, za to smo svakako zahvalni – ističe Tahir Lendo, premijer SBŽ.