Potpisan protokol o multisektorskoj suradnji u oblasti maloljetničkog prijestupništva

U ponedjeljak je, u Maloj sali Općine Travnik, potpisan Protokol o multisektorskoj suradnji i koordinaciji s ciljem zaštite prava djece u kontaktu sa zakonom.

Protokol je nastao kao rezultat rada Multidisciplinarnog tima za općinu Travnik, čiji dio je i Centar za edukaciju mladih, a na osnovu Akcijskog plana prevencije maloljetničkog prijestupništva i primjene alternativnih mjera u općini Travnik, za period 2015-2017. godine.

Protokol su zajednički potpisali Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta KSB, Ministarstvo unutarnjih poslova KSB, Kantonalno tužilateljstvo SBK, Općinski sud Travnik, Općina Travnik, Centar za socijalni rad Travnik, Dom zdravlja Travnik (Centar za mentalno zdravlje) Ured za ljudska prava Tuzla, koji je i nosiitelj ovog projekta, te Centar za edukaciju mladih.

Ovaj protokol je izrađen s nastojanjem da se koordinacija i suradnja nadležnih i relevantnih institucija za pitanja maloljetničkog prijestupništva podigne na višu razinu, kako bi se u najboljoj mjeri pristupilo jačanju sustava prevencije maloljetničkog prijestupništva, primjene alternativnih mjera i zaštite djece koja se nađu u ulozi svjedoka ili žrtve krivičnog djela ili prekršaja.

Razlog za formiranje Multidisciplinarnog tima je zabrinjavajuće stanje i činjenica da je maloljetničko prijestupništvo u sve većem porastu u BiH. Osim u Travniku, timovi su formirani i u Doboju, Mostaru, Livnu, Sarajevu, Banja Luci i Istočnom Sarajevu, s ciljem realizacije aktivnosti u okviru projekta “Pravda za svako dijete”, koji zajednički realiziraju UNICEF i Ured za ljudska prava Tuzla, uz podršku Vlade Švicarske i Švedske agencije za razvoj (SIDA).

Prethodni članakFOTO: Ecosovo Božićno darivanje umirovljenika
Sljedeći članakKreće borba za plasman na SP, poznat prvi protivnik Zmajića