Potpisan protokol o izgradnji plinovoda Bosanski Brod – Zenica

Memorandum o suradnji na izgradnji plinovoda Bosanski Brod – Zenica potpisan je danas u Sarajevu, priopćeno je iz poduzeća BH Gas. Protokol su potpisale uprave dviju entitetskih kompanija – Slavije International (koncesionar za izgradnju i eksploataciju magistralnog plinovoda Sava) i BH-Gas d.o.o. Sarajevo. Uprave obje firmi odlučile su da  potpisani dokument proslijede  entitetskim vladama na odobravanje, kako bi  nakon datih suglasnosti stupio na snagu.

 

Na ovaj korak kompanije su se odlučile kako bi entitetske Vlade, a obzirom na to da je riječ o međuentitetskom infrastrukturnom projektu, od početka bile uključene u sam projekt i svojim aktivnim sudjelovanjem doprinijele da se u što kraćem roku i realizira, priopćeno je.

Izgradnja je od posebnog značaja za oba bh. entiteta u BiH zbog novog ulaza prirodnog plina i transportnih pravaca za potrebe BiH, korištenja plina i iz drugih izvora, stvaranja preduvjeta za širenje postojeće transportne mreže u Federaciji BiH i Republici Srpskoj te realnih pretpostavki za uvođenje prirodnog plina kao mnogostruko povoljnog energenta u industrijski značajna područja te urbane sredine, odnosno plinifikaciju BiH.

Značajna je i zbog uvjeta za stratešku i tehničku sigurnost, nezamislivu bez korištenja skladišta prirodnog plina kako kroz vlastite kapacitete (potencijalna lokacija u Tuzli), tako i uvezivanje sa skladištima susjednih zemalja, posebno u slučaju daljeg razvoja tržišta prirodnog plina u Bosni i Hercegovini.

Realizacija projekta osigurala bi snabdijevanje prirodnim plinom, a entitetima mogućnost da implementiraju ubrzano širenje plinskih mreža po gradovima koji gravitiraju ovim pinovodom, uključujući i regiju Banjaluke.

Iz BH Gasa je priopćeno da novac ne bi trebalo da bude problem jer je projekt, prvi ove vrste u BiH, međeuntitetski, a i zato što je BH Gas u prethodnim konsultacijama i razgovorima s Europskom bankom za obnovu i razvoj dobio njezinu načelnu suglasnost.

BH-Gas je uz podršku Slavije International kandidirao ovaj projekat kod WBIF-a (Western Balkan Investment Frameworka) za dodjelu granta za izradu studije izvodljivosti, studije uticaja na okoliš te studije za socijalna pitanja.

“BH-Gas i Slavija International su današnjim potpisivanjem potvrdili punu opredijeljenost za implementacijui ovog projekta te smo uvjereni da ćemo uz pomoć entitetskih vlada i resornih ministarstava ovaj projekat realizirati u što kraćem roku”, priopćeno je iz BH Gasa.