Potkornjaci uništavaju šumu na Vlašiću

Nemjerljiva materijalna šteta nastala je na stablima jele i smreke, na površini od 6000 hektara na platou Vlašića. Kako je oštećena stabla napao i potkornjak, kojeg stručnjaci nazivaju šumskim cunamijem, opravdan je strah od nestanka ovog prirodnoga resursa.

Stručnjaci napominju kako je u ovom vremenskom periodu situacija izrazito teška, jer dolazi do rojenja novih potkornjaka, a njihova kontrola je slaba pa skoro i nemoguća.

Kako saznaje Federalna televizija, sječom uništenih stabala i postavljanjem lovnih klopki ovaj problem nije moguće riješiti. Stručnjaci pozivaju na pomoć s državne razine jer nekontrolirano širenje potkornjaka ne mogu sami riješiti. Trenutno je šteta najveća na stablima jele i smreke, a ista je zahvatila površinu od 6000 hektara.

Najznakovitiji šumski štetnici današnjice, ne samo kod nas već i u svijetu, su potkornjaci. Napadaju najviše stabla smreke i jele, ali i bora i ariša. Do njihovog prenamnožavanja dolazi zahvaljujući povoljnim uvjetima, kao što su razdoblja dugotrajnih suša ili pak nagomilane velike količine neokoranog materijala poslije lomova ili izvala, prenosi Agroklub.

 

Prethodni članakSutra u Busovači 2. BMW Meeting
Sljedeći članakPredložena imena ministara za sastav Vlade ŽSB