FOTO: Postuskrsni kulturni ugođaj

Vrijedni djelatnici HKD Napredak, podružnica Vitez u četvrtak navečer u svom Domu organizirali su izložbu šaranih uskrsnih jaja. Izloženo je desetine lijepi šaranih jaja, uskrsnih pisanica, šaranim i bojanim u različitim tradicionalnim i suvremenim tehnikama (gracanje ili struganje, penganje, šarana voskom, u lučini, u kori drveta, bojanih raznim travama i raznim suvremenim sredstvima.

O tomu su na izložbi okupljenim govorili, Jozo Romić, član Udruge likovnih stvaratelja Lašvanske doline iz Novog Travnika i Vitežanin, AntoBarišić, predsjednik Udruge „Bratstvo vitezova kraljice Katarine“, koji je u podružnici HKD Napredak u pred uskrsno vrijeme vodio školu bojanja i šaranja uskrsnih jaja.

O tehnici „grecanja“ (struganja) govorio je upravo Anro Barišić, ističući kako su, radeći tehnikom „grecanja“, koristili simbole nekadašnjih tetovaža s ruku hrvatskih žena još iz vremena bosanske kraljice Katarine Kosače. Već duže vremena takve tetovaže se uglavnom ne rade, želimo tu tradiciju i simbole, koji svaki za sebe ima i određeno značenje i određenu poruku, sačuvati i kroz ovaj vid šaranja uskrsnih jaja tehnikom „grecanja ili „struganja“, kazao je Anto Barišić, predsjednik Udruge „Bratstvo, vitezova kraljice Katarine“, čiji je i temeljni cilj, istraživanje i čuvanje zavičajne kulture Hrvata srednjobosanskog područja.

Svim sudionicima izložbe i prisutnim ovog lijepog kulturnog ugođaja, te glazbenicima članovima Napretka koji su u programu sudjelovali, zahvalio se predsjednik HKD Napredak u Vitezu, Zoran Kupreškić