Postignut sporazum o formiranju vlasti u SBŽ

Vlada SBŽ

Sastanak predsjednika županijskih odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Stranke demokratske akcije (sda), Hrvatske demokratske zajednica (HDZ) BiH i HDZ-a 1990 Srednjobosanske županije, završen je danas u Travniku dogovorom u svezi s formiranjem izvršne vlasti, čime su ispoštovane preporuke stranačkih lidera.

Dva HDZ-a će dobiti četiri ministarstva, SDP tri, a SDA premijera i jedno ministarstvo, javlja Onasa.

Sljedećeg tjedna će biti održan novi sastanak na kojem će biti izvršena raspodjela ministarskih mjesta.Na današnjem sastanku je dogovoreno i da predsjednik Skupštine SBŽ-a bude predstavnik jednog od dva HDZ-a.

SDP je dugo odugovlačio i opstrirao pregovore oko uspostave vlasti i na sve načine pokušavao izbaciti legitimne hrvatske predstavnike. Glavni kočničar na terenu bio je Zukan Helez(SDP).

Nezakonitu vlast ranije su, uz pomoć nelegalnih hrvatskih predstavnika, u SBŽ formirali su SDP i SDA uz pomoć NS RZB, HSP-a ali SBB- koji je glasovao za takvu vlast. OHR je kasnije poništio nezakonitu platformašku vlast u SBŽ-a, a trebalo je čak godinu dana da dođe do dgovora te da SDA i SDP shvate kako nema vlasti u srednjoj Bosni bez legitmnih hrvatskih predstavnika.