POSTIGNUT DOGOVOR: Središnja Bosna bi trebala dobiti Vladu naredni tjedan! (izjave)

Danas je u zgradi Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) održan sastanak između županijskih predsjednika HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a na kojemu je postignut načelan dogovor o formiranju nove vlade u toj županiji.

Nakon sedam sati razgovora riješen je, kako su kazali čelnici spomenutih stranaka, prvi krug podjele vlasti, odnosno pitanja premijera, ministarstava i predsjednika Skupštine SBŽ-a. Nova Vlada trebala bi biti formirana do konca idućega tjedna.

“Danas je postignut dogovor tri bloka, odnosno četiri stranke o novoj vladi. Dogovor je postignut o prvom dijelu, odnosno ešalonu. Dakle, premijer, osam ministarstava, predsjedavajući Skupštine SBŽ-a i Šumsko-privredno društvo.

SDA je dobila premijera, ministarstvo gospodarstva i Šumsko-privredno društvo. Predsjedavajući će biti svakako iz reda hrvatskog naroda. U sljedećih 20 dana trebala bi biti dogovorena podjela za funkcije u drugom ešalonu, a postignut je i dogovor da se u sljedećem tjednu formira vlada”, izjavio je za Fenu Salko Selman predsjednik srednjobosanskoga Županijskog odbora SDA.

“Četiri su stranke u pregovorima, svi imamo svoje zahtjeve i mišljenja sam kako smo danas dosta toga uradili te da bi sljedećeg tjedna mogla biti formirana vlada. Ipak, formiranje vlade uvjetovat će sasvim sigurno i raspodjela pozicija kada je u pitanju i drugi dio, prije svega fondovi, agencije. Danas nismo postigli dogovor oko toga dijela, ali ćemo ovih dana svi imati sastanke stranačkih tijela i ja se iskreno nadam kako će se dogovor postići i da će vlada biti formirana već idućeg tjedna”, rekla je u izjavi za Fenu Slavica Josipović, predsjednica Županijskoga odbora  HDZ-a 1990.

“Optimizam je prisutan zbog toga što je u načelu dogovorena struktura vlade, a ostalo je da se riješi drugi ešalon vlasti. Na pragu smo konačnog dogovora i ne vidim razloga da već idućega tjedna ne bude završeno formiranje vlade. O ministarstvima ne bih govorio. Dogovor je da ćemo prvo izvijestiti stranačka tijela, pa onda izlaziti u javnost s detaljima”, izjavio je Senad Selimović, dopredsjednik Županijskoga odbora SDP-a BiH.

“Optimistična sam. Građani Srednjobosasnke županije zaslužuju imati vladu i na nama je velika odgovornost da napokon postignemo dogovor. Sad smo vrlo blizu postizanju dogovora o raspodjeli po svim razinama vlasti. Vladu smo dogovorili, kao i predsjedavajućeg Skupštine i premijera, a ostalo je još riješiti pitanje fondova i uprava, oko čega još trebamo postići konsenzus.

Vjerujem da će ove četiri stranke sljedećeg tjedna izići pred Skupštinu s prijedlogom nove vlade i prisupiti njezinu formiranju”, rekla je u izjavi za Fenu Lidija Bradara, predsjednica Županijskog odbora HDZ-a BiH.