Postignut dogovor radnika Željezare i Vlade FBiH

Radnici Željezare iz Zenice potpisali su sporazum sa Vladom FBiH kojim je dogovoreno ubrzano rješavanje problema radnika ove firme.

Neisplaćene plaće bit će isplaćene, poručio je sinoć premijer FBiH Fadil Novalić nakon sastanka u Zenici. On je u pratnji ministra energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Džindića stigao sinoć u Zenicu gdje je razgovarao sa radnicima Željezare Zenica, stečajnim upravnikom, te predsjednikom Sindikata.

Prema tom sporazumu, kojeg su predložili predstavnici radnika, do kraja ovog mjeseca pronaći će se sredstva za isplatu 13 zaostalih plaća radnicima Željezare i uplatiti sredstva za završetak procesa umirovljenja 64 radnika tog poduzeća koji su već davno stekli uvjete za mirovinu.

Prema radnicima koji će ostati u Željezari Zenica stečajni upravnik Mirza Jarić provest će zakonski stečajni postupak, i moguće je da će neki od radnika ukoliko se steknu uvjeti nastaviti raditi na poslovima koji će se obavljati u skladu sa Zakonom o stečaju.