Postaje li BiH utočište izbjeglicama iz Sirije?

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić izrazila je bojazan da zemljište u Federaciji BiH, koje u posljednje vrijeme za izgradnju kuća sve češće kupuju investitori iz arapskih zemalja, predstavlja utočište za izbjeglice iz Sirije.

Komentirajući navode medija da je u selu Popovići kod Ilijaša “niklo” novo naselje koje gradi “fantomska” firma iz Kuvajta i koje će, navodno, naseliti Kuvajćani, Majkićeva je rekla da je ključno pitanje tko su budući stanovnici ovih naselja i zašto je cijeli proces izgradnje tako tajnovit.

Majkićeva je napomenula da se u posljednje vrijeme u BiH sve češće govori da u različitim dijelovima FBiH niču nova naselja, i to uglavnom na zemljištu koje je nekad pripadalo Srbima, te da nova naselja grade “nepoznati investitori za nepoznate stanare”.

“O novom naselju u Popovićima kod Ilijaša dovoljno informacija nemaju ni lokalni organi vlasti, iako pričaju o tome kako bi se eventualno moglo naseliti Kuvajćanima, što djeluje prilično neuvjerljivo”, rekla je Majkićeva Srni.

Majkićeva je zapitala da li budući stanovnici ovog naselja kod Ilijaša dolaze iz Sirije kao izbjeglice, kao i zašto ta gradnja ne prolazi zakonski postupak, na šta bi odgovor trebalo da daju različite razine vlasti u BiH, prvenstveno u FBiH.

“Ako su ova naselja izgrađena povratnicima sa sirijskog ratišta, ovo bi mogao biti mnogo ozbiljniji problem kojim bi trebalo da se pozabave sigurnosne agencije kako bi se taj problem osujetio”, naglasila je Majkićeva.

Ona je navela da je BiH izložena terorističkim prijetnjama upravo zbog velikog broja građana koji se priključuju terorističkim organizacijama iz Sirije i Iraka, te da su na probleme, koji bi mogli nastati ako se vrate, upozorile i sigurnosne agencije.

“Prema procjenama, skoro četiri milijuna sirijskih izbjeglica pokušava da se domogne neke teritorije. Mali broj njih je prihvaćen od Europe i veoma je moguće da BiH predstavlja njihovu metu”, upozorila je Majkićeva.

Ako nitko o tome ništa ne zna i ako na tom planu nitko ništa ne radi, rekla je Majkićeva, onda BiH ima ponovo šansu da bude zemlja koja će biti optužena za različite aktivnosti koje će donijeti problem ne samo njoj, već će postati regionalni problem na koji Europa sigurno neće ostati nijema.

Ona smatra da lokalna vlast ne bi smjela dozvoliti gradnju, a da ne zna ništa o tome, bez obzira na to što je to nekad bila srpska zemlja.

“Ako je to prešlo u vlasništvo općine – utoliko je odgovornost općine još veća”, istaknula je Majkićeva.

Prema njenim riječima, i županijske razine imaju svoju odgovornost s aspekta sigurnosti, ali i institucije BiH, prvenstveno policijske i sigurnosne agencije.

“Nema naselja u koje trebaju doći nepoznati ljudi. Mora se znati tko su ljudi koji dolaze izvana i s kojom namjerom, te hoće li im se dozvoliti ulazak u zemlju”, istaknula je Majkićeva, a piše artinfo.ba.