Post festum: Zemljotres prodrmao Vitez! (FOTO)

Šire područje BiH u subotu ujutro, 28. srpnja, u 1,12 sati pogodio je snažan zemljotres s epicentrom u blizini Zenice. Prema podacima Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda magnituda u epicentru je iznosila 4,6 Richtera i 6 stupnjeva Merkalijeve skale.

 Zemljotres je prvi put zabilježen u 1.12 sati, a podrhtavanje tla koje je potrajalo 10 sekundi mnoge je probudilo i izazvalo paniku. Mnogi građani izašli su na ulicu i nisu se smjeli vratiti u svoje domove. Prema dostupnim informacijama zemljotres se osjetio u cijeloj BiH, a i Hrvatskoj i Srbiji. Prema podacima Europskog mediteranskog seizmološkog centra, epicentar je bio sedam kilometara istočno od Zenice na dubini dva kilometra. Ubrzo poslije prvog, skoro isto područje, ali na većoj dubini od 12 kilometara, pogodio je drugi zemljotres jačine 4,2 stepena koji se nešto manje osjetio. U 2:35 tlo oko Zenice se ponovno zatreslo, ali ovaj put je zabilježen manji potres od 2,9 stepeni. Četvrti potres osjetio se jutros nešto iza 4 sata. Veće materijalne štete nema. Hitne službe u Vitezu zaprimile su tijekom protekle noći nekoliko poziva uznemirenih građana, ali intervencija nije bilo. Vatrogasci DVD Stari Vitez i PS Vitez tijekom jutra su bili na terenu, bez nekih ozbiljnijih intervencija.

Iz JKP Vitkom apeliraju na građane da što racionalnije koriste vodu, jer je zbog zemljotresa došlo do većeg zamućenja vode na vodoizvorištu Ilidža.

Vrijedi istaknuti kako je velik broj Vitežana, kako u gradu, tako i okolnim naseljima napustio svoje domove i nekoliko sati proveo vani. Neki su čak spavali na klupama, u parkovima, automobilima…

Zemljotres jačine 4,6 Richtera, koji je sinoć u 1.12 minuta potresao Zenicu i okolinu, izazvao je manju materijalnu štetu, prema podacima Uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona. U nekoliko trošnijih objekata srušili su se dimnjaci, dok je u jednom stanu u naselju Crkvice uslijed pada bojlera sa zida došlo do kidanja vodovodnih cijevi, što je uzrokovalo poplavu. Prijavljen je i veći broj oštećenja na zidovima i fasadama, ali nije zaprimljena dojava o većim štetama, kao ni povrijeđenim osobama.

Zemljotres koji je sinoć pogodio BiH i čiji je epicentar bio nedaleko od Zenice jedan je od najjačih u posljednjih 40 godina koji su pogodili našu zemlju. Od 1900., otkada se u BiH mjere zemljotresi, zabilježeno je 74 zemljotresa čija je jačina bila iznad tri stepena Richtera i to su zemljotresi koji su izazvali materijalne štete ili su odnijeli ljudske živote. Jedan od najjačih zemljotresa u našoj zemlji desio se 27. listopada 1969. godine. Banja Luka se tada tresla pod razornih 8,5 stupnjeva Richtera.

Redakcija vitez.info portala neposredno nakon prvog zemljotresa te najava pojedinih portala, o novim i jačim zemljotresima, kontaktirala je Centar za seizmologiju u Sarajevu te dobila informacije o zemljotresima iz prve ruke.

Javio nam se Rusmir Gorušanin, stručni suradnik u Centru za seizmologiju Sarajevo. Pročitajte što je izjavio…

“Širenje panike je bez uporišta. Tijekom smirivanja tla moguće je da se jave zemljotresi slabijeg intenziteta, ali ne bi trebalo biti jačih zemljotresa. Nas je pogodio jak zemljotres, prema našim informacijama intenziteta 6 merkalijeve skale, 4,6 Richtera. Prema statistici u posljednjih stotinjak godina poslije jakih zemljotresa dolazi do smirivanja tla, ali i određenog broja slabijih zemljotresa, što je sasvim normalno. Od 2001. do 2012. bilo je 7 zemljotresa od 2,9 do 3,9 Richtera. Blizu Zenice ima rascjep koji je evidentan i povremeno se jave potresi. Molimo građane, ali i predstavnike medija da ne šire paniku i nebuloze. Vama zahvaljujem na profesionalnosti” izjavio je za vitez.info portal Rusmir Gorušanin, stručni suradnik u Centru za seizmologiju Sarajevo.

Tijekom subote i nedjelje Vitez je zatreslo još nekoliko zemljotresa, manjih razmjera, uglavnom od 2,6 do 3,3 Richtera.

I, da…da ne zaboravimo, ne postoji način kako predvidjeti, odnosno da budemo precizniji odrediti točno vrijeme zemljotresa, tako da…ukoliko vam netko od “mudraca” s interneta ponovno najavi novi zemljotres, nemojte mu pridavati značaj.

{gallery}crna_kronika/zemljotres_vitez12{/gallery}

{jathumbnail off}