POST FESTUM: Utakmica Viteza i Slobode na čast nogometu! (FOTO)

U derbi susretu 24. kola Prve federalne nogometne lige Vitez je u žestokom nadmetanju, u vrlo dobroj nogometnoj predstavi, tijesno, ali potpuno zasluženo s 1:0 pobijedio Slobodu iz Tuzle. Dodatnu važnost ovom susretu davala je i pozicija (i ambicije) Slobode da se, eventualnim uspjehom u Vitezu i kasnije u zaostalom susretu s Braniteljem u Mostaru, „voda” može okrenuti na njihov mlin.

A to su bili i razlozi mobilizacije svake vrste u Vitezu, sigurnosne prije svega, jer iskustva iz prethodnih kola (Branitelj – Vitez; Branitelj – Sloboda; Radnički – Vitez…) upozoravala su na opasnost od nereda, od mogućih incidenata u gradu i na tribinama Gradskog stadiona gdje je bilo više od stotinu bučnih i navijačkih neumornih navijača Slobode, koji su u Vitez doputovali organizirano. I Vitežani su se potrudili poduzeti sve mjere kako bi sve proteklo u okvirima sportskog, navijačkog, u okvirima dobrog domaćinstva, po čemu su u ovom klubu već odavno poznati.

Na sreću, svi ti poduzeti koraci – veći broj redara, policajaca, zaštitara, poruka navijačima… – pokazali su se, na opće zadovoljstvo okupljenih ljubitelja nogometa, a na Gradskom stadionu u Vitezu ih se okupilo blizu dvije tisuće, pokazali su se nepotrebnim. Jer, na terenu se odvijala žestoka ali prava nogometna borba, no sve u granicama koje traže i nalažu nogometna pravila. Istina, tomu je doprinio i sudac Elmir Pilav iz Sarajeva i njegovi pomoćnici Dalibor Mavrak i Silvio Bubalo iz Mostara, dobrim suđenjem, a devet žutih kartona (5 Vitezu i 4 Slobodi) mogli bi se, u najvećem broju slučajeva, označiti „preventivnim” – s ciljem nijednog trenutka, ni pod koju cijenu, kontrolu utakmice ne ispustiti iz ruku.

Na sreću, takvu priliku nisu tražili ni nogometaši na terenu, a što je poticalo navijače Slobode i Viteza na također sportsko-navijačko nadmetanja, bez uvreda ružnih poruka…! Tako je i bilo, a Tuzlaci su čak našli snage zapljeskati majstorskoj akciji za zasluženo vodstvo Viteza i za konačnu potpuno zasluženu pobjedu. Na tomu su im se, dugotrajnim pljeskom na kraju susreta i za vrijeme njihovog ispračaja s terena, zahvalili ljubitelji nogometa u Vitezu.

Na kraju, kada se proanalizira ova utakmica i sve što se oko nje i na samom terenu događalo, a nakon prespavane noći, sa zadovoljstvom treba konstatirati kako u našem nogometu ipak nije sve tako crno kako ponekad izgleda.

Zvonimir Čilić / VL

Naš fotograf na tribinama je zabilježio i dva bus prijevoznika. Domaćin je bio Franjo Šarić, suvlasnik poduzeća Šarić commerce, kojemu je nakon divljanja domaćih navijača u Lukavcu slupan autobus. Franjo je lijepo primio svog kolegu iz Tuzle i, poučen iskustvom iz Lukavca, ustupio mu parkirno mjesto kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

fukareIMG 0159IMG 0186IMG 0199IMG 0201IMG 0227veseljevitezovi